Kvinnoliv » Klimakteriet

KlimakterietVi antar att du har hittat till den här sidan eftersom du tycker att klimakteriet är ett viktigt ämne som är värt att läsa om, eftersom mer än 600 000 kvinnor i Sverige är i klimakteriet precis som du.

I Asien kallas klimakteriet för ”den andra våren” – en ny livsfas som man ser med vördnad på. Att hylla den andra våren innebär att vi accepterar åldrandet och de förändringar som sker i våra liv, istället för att vara rädda för dem. I de flesta asiatiska länder har kvinnor få eller inga besvär i klimakteriet och synen på denna fas är positiv. Det beror till viss del på skillnader i kost och livsstil men också på att man värdesätter och respekterar naturligt åldrande.

Vi på Kvinnoliv är samtidigt medvetna om att klimakteriet kan medföra både fysiska och psykiska komplikationer. Klimakteriet gör att du kanske har svårt att sova om nätterna på grund av upprepade svettningar. Du känner dig trött och ledsen utan att riktigt veta varför. Du blir irriterad och skriker på din partner. Sexlivet blir lidande eftersom dina slemhinnor är torra. Du får svårt att koncentrera dig på jobbet och frustrationen går även ut över privatlivet.

Upplever du någon av följande besvär?Du svettas om nätterna och/eller dagarna?
Du känner dig ofta irriterad?
Du får hjärtklappningar?
Du känner dig ofta orolig?
Du har sömnproblem?
Dina slemhinnor är torra?
Du känner dig nedstämd?
Du besväras av trötthet och/eller koncentrationssvårigheterDet är många kvinnor som känner av dessa besvär och i vårt forum för kvinnor kan du träffa andra kvinnor i samma situation. Dela med dig av dina erfarenheter eller läsa och bli hjälpt av andra.

Klimakteriebesvär

En del har stora klimakteriebesvär, medan andra känner sig som vanligt. Men så många som 85 procent erfar någon sorts obehag. Vanliga obehag är värmevallningar som är en slags plötsliga vågor av hetta som efterföljs av svettningar. Problem med humörsvängningar, sömnen, torra slemhinnor och urinträngningar är också vanliga. Psykiskt upplever vissa kvinnor lite nedstämdhet, ängslan och irritation medan andra inte märker en större skillnad. Vad kvinnorna däremot ofta har gemensamt är att de har många frågor. Ofta kan det kännas lite tabu att ställa dem. Kvinnoliv vill därför försöka besvara de frågor du kanske ställer dig själv, men inte vågar ställa andra.

Mer om klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av varje kvinnas liv. Vid 45-50-årsåldern sker en del förändringar i kroppen. Det som händer under klimakteriet är att man får allt mindre av könshormonet östrogen i kroppen, tills det stannar på en låg nivå där det håller sig resten av livet. Förändringen är unik för den enskilda kvinnan och börjar något år innan man får sin sista mens och pågår i några år därefter.
Det finns många fördomar och missuppfattningar kring klimakteriet vilket är både orättvist och fel. Det var inte längesedan som klimakteriet ansågs vara slutet på ett produktivt och aktivt liv. Den generation kvinnor som du själv tillhör vet att detta inte stämmer. Livet under och efter klimakteriet kan vara lika aktivt, tillfredsställande och produktivt som innan. Precis som puberteten är klimakteriet en fas i livet då kroppen och dess funktioner förändras. För en del går den här perioden i livet ganska spårlöst förbi medan den för många innebär både fysiska och psykiska problem.

Behandla dina Klimakteriebesvär

7 av 10 kvinnor får besvär under klimakteriet och 3 av dessa har svåra besvär som gör att det påverkar livskvaliteten på ett negativt sätt. Läs om hur du kan behandla dessa själv nedan:Behandla värmevallningar >>
Behandla sömnproblem >>
Behandla torra slemhinnor >>
Behandla humörsvängningar >>
Östrogenbehandling >>
Andra besvär i klimakteriet >>Diskutera frågor om klimakteriet

Vi lanserar nu möjligheten att diskutera frågor relaterade till klimakteriet och annat som berör. Skriv vad tycker och känner i vårt forum för kvinnor eller ställ bara en fråga till någon annan läsare.

VN:F [1.9.10_1130]
Rating: 6.1/10 (34 votes cast)
Klimakteriet, 6.1 out of 10 based on 34 ratings
Warning: Creating default object from empty value in /customers/c/3/4/kvinnoliv.se/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 1056

Skriv en kommentar nedan

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Relaterade artiklar om klimakteriet

[3 Oct 2013 | 41 Comments | ]
Ett enkelt sätt att minska ditt godisintag

Hösten är här och plötsligt har det åter igen blivit legitimt att på kvällarna sitta och mysa framför tv:n. Godisskålen står prydligt uppställd på soffbordet. För en del av oss blir den till och med vårt sällskap i soffan. Nära till hands och du stör inte din man genom att sträcka dig fram hela tiden. Ganska snart tröttnar vi på godissmaken, men trots det placeras oavbrutet handen i skålen och …

Läs mer »
[20 Sep 2013 | 67 Comments | ]
Diskussion: Kan vi skylla klimakteriet på männen?

Kvinnor! Nu kan ni skylla era humörsvängningar och vallningar på männen enligt en ny teori av professor Rama Singh. Traditionellt har forskare förutsatt att män sökt sig till yngre kvinnor på grund av deras fertilitet. Kanadensiska vetenskapsmän vänder nu på detta antagande och påstår att männens fortplantning med yngre kvinnor i själva verket orsakats av en genetisk mutation som triggat igång klimakteriet för äldre kvinnor. Teorin visar att män är …

Läs mer »
[16 Aug 2013 | 13 Comments | ]
Hälsokost för svallningar/svettningar

Fick förresten ett tips av min mormor idag som läst i veckans året runt tidning om en medicin som finns att köpa som ska hjälpa emot svettningar/svallningar. Den heter femarelle. Har själv inte testat den så vet inte hur eller om den fungerar. Men i artikeln mormor läste för mig stod det om en kvinna som fått tillbaka livet efter hon började med den medicinen då hon nu slutat svettats …

Läs mer »
[19 Feb 2013 | One Comment | ]
Femarelle 56 kapslar

I lager

Patenterad 

Fri frakt

Ditt pris: 269kr
Rek pris: 355kr | Du sparar: 86kr (24%)
56 kapslar – 1 månad
                 
 
Femarelle anses bidra till ökad livskvalitet under övergångsåldern.
Användning av Femarelle har via studier påvisat en snabb verkan då de flesta kvinnor känt att deras besvär i samband med klimakteriet försvinner redan efter 5 – 7 dagar. För bästa få den bästa verkan rekommenderas en fortsatt daglig användning.
 
Användning
Femarelle …

Läs mer »
[25 Oct 2011 | 4 Comments | ]
Artikelserie om klimakteriet

Förkortning av Uppsalas nya tidning
Fick frågan redan i våras om jag var intresserad av att bli intervjuad inför en artikel serie som skulle handla om klimakteriet. Tackade självklart ja, för tycker det är både spännande och givande att få ge min syn på hur det är att vara ung i klimakteriet. Så jag träffade en underbar reporter och fotograf i Uppsala för en tid sen. Och idag finns artikeln med …

Läs mer »