Klimakteriet

Vi antar att du har hittat till den här sidan eftersom du tycker att klimakteriet är ett viktigt ämne som är värt att läsa om, eftersom mer än 600 000 kvinnor i Sverige är i klimakteriet precis som du.

I Asien kallas klimakteriet för ”den andra våren” – en ny livsfas som man ser med vördnad på. Att hylla den andra våren innebär att vi accepterar åldrandet och de förändringar som sker i våra liv, istället för att vara rädda för dem. I de flesta asiatiska länder har kvinnor få eller inga besvär i klimakteriet och synen på denna fas är positiv. Det beror till viss del på skillnader i kost och livsstil men också på att man värdesätter och respekterar naturligt åldrande.

Vi på Kvinnoliv är samtidigt medvetna om att klimakteriet kan medföra både fysiska och psykiska komplikationer. Klimakteriet gör att du kanske har svårt att sova om nätterna på grund av upprepade svettningar. Du känner dig trött och ledsen utan att riktigt veta varför. Du blir irriterad och skriker på din partner. Sexlivet blir lidande eftersom dina slemhinnor är torra. Du får svårt att koncentrera dig på jobbet och frustrationen går även ut över privatlivet.

Upplever du någon av följande besvär?

Symtom i klimakteriet och förklimakteriet varierar mellan kvinnor – både i typ av besvär samt intensitet. Vanliga besvär som ofta relateras till klimakteriet är:

Du svettas om nätterna och/eller dagarna?
Du känner dig ofta irriterad?
Du får hjärtklappningar?
Du känner dig ofta orolig?
Du har sömnproblem?
Dina slemhinnor är torra?
Du känner dig nedstämd?
Du besväras av trötthet och/eller koncentrationssvårigheter

Klimakteriebesvär

En del har stora klimakteriebesvär, medan andra känner sig som vanligt. Men så många som 85 procent erfar någon sorts obehag. Vanliga obehag är värmevallningar som är en slags plötsliga vågor av hetta som efterföljs av svettningar. Problem med humörsvängningar, sömnen, torra slemhinnor och urinträngningar är också vanliga. Psykiskt upplever vissa kvinnor lite nedstämdhet, ängslan och irritation medan andra inte märker en större skillnad. Vad kvinnorna däremot ofta har gemensamt är att de har många frågor. Ofta kan det kännas lite tabu att ställa dem. Kvinnoliv vill därför försöka besvara de frågor du kanske ställer dig själv, men inte vågar ställa andra.

Mer om klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av varje kvinnas liv. Vid 45-50-årsåldern sker en del förändringar i kroppen. Det som händer under klimakteriet är att man får allt mindre av könshormonet östrogen i kroppen, tills det stannar på en låg nivå där det håller sig resten av livet. Förändringen är unik för den enskilda kvinnan och börjar något år innan man får sin sista mens och pågår i några år därefter.

Det finns många fördomar och missuppfattningar kring klimakteriet vilket är både orättvist och fel. Det var inte längesedan som klimakteriet ansågs vara slutet på ett produktivt och aktivt liv. Den generation kvinnor som du själv tillhör vet att detta inte stämmer. Livet under och efter klimakteriet kan vara lika aktivt, tillfredsställande och produktivt som innan. Precis som puberteten är klimakteriet en fas i livet då kroppen och dess funktioner förändras. För en del går den här perioden i livet ganska spårlöst förbi medan den för många innebär både fysiska och psykiska problem.

Visste du att

 • Menopaus (sista mensen) beror på att ägganlagen i äggstockarna tagit slut.
 • Den sista mensen inträffar hos svenska kvinnor i genomsnitt vid 51 års ålder.
 • Kvinnor som röker får sin sista mens två år tidigare än kvinnor som inte röker.
 • Preventivmedel bör användas upp till ett år efter sista mensen.
 • 75 procent av alla kvinnor uppger svettningar och vallningar under klimakteriet.
 • Även man kan uppleva vallningar och svettningar, vilket beror på deras med åldern sjunkande halter av testosteron.
 • Lokal östrogenbehandling i form av slidpiller/kräm eller gel ökar inte risken för bröstcancer eller blodpropp.

Värmevallningar

Värmevallningar i samband med klimakteriet är vanligt och drabbar upp till 75 procent av alla kvinnor. Omvänt finns det kvinnor som passerar klimakteriet utan några som helst symtom eller mycket lindriga sådana. Man brukar förklara variationen i symtom med bland annat genetik eftersom det finns samband mellan hur mödrar och deras döttrar upplever klimakteriet.

Värmevallningar hänger ihop med avtagande östrogenproduktion från äggstockarna och anses bero på rubbad temperaturreglering som normalt stabiliseras av östrogen i mellanhjärnan (hypotalamus). Även män kan få liknande symtom vid brist på testosteron, som vid behandling av prostatacancer.

Vad vi vet finns det inget särskilt ändamål med värmevallningar, utan dessa symtom uppfattas mest som besvärliga. Tänkvärt är att medellivslängden för kvinnor har ökat stadigt under de senaste 100 åren medan åldern för sista mens (menopaus) har legat relativt stabilt på i genomsnitt drygt 51 år.

För cirka hundra år sedan levde kvinnor i mindre än 10 år efter menopaus medan vi idag lever mer än en tredjedel av livet efter menopaus! Det återstår att se om menopausåldern kommer att förskjutas med tiden.

De flesta djurslag har inte klimakterium utan slutet på den reproduktiva perioden blir även slutet på livet. Vissa djurslag, som valar, kan dock leva länge efter att de har slutat att reproducera sig. Om de har samma symtom som hos kvinnor i samband med klimakteriet är däremot inte känt.

Här kan du läsa mer om värmevallningar i klimakteriet och hur du kan minska dem.

Sömnproblem i klimakteriet

Cirka 80 procent av alla kvinnor upplever sömnproblem under klimakteriet. En del kvinnors sömnvanor slås helt i bitar, dels för att de har svårt att somna, men även för att de under natten väcks av vallningar och svettningar. Svettningarna kan under natten vara så kraftiga att lakanen måste bytas flera gånger.

Är du kvinna och runt 35-45 år så kan du ha hamnat i perimenopausen, förklimakteriet. Förutom sömnstörningar kan oregelbunden mens, rikliga blödningar, nattssvettningar, humörsvängningar och nedstämdhet vara tecken på att man är i perimenopausen.

Är man trött orkar man varken träna eller laga nyttig mat. Det är lätt att man hamnar i en ond cirkel. Läs mer om sömnproblem i klimakteriet.

Behandla torra slemhinnor >>
Behandla humörsvängningar >>
Östrogenbehandling >>
Andra besvär i klimakteriet >>

 

Comments

 1. M says:

  Hej är det någon som har liknande symtom som jag och kan ge mig ett tips vad som är bäst för mig i nuläget..
  Har i sommar drabbas av 2 envisa urinvägsinfektioner, och backtriell vaginos,fick dalsin och annan antibiotika,vart då betydligt bättre men ej helt bra. Känner mig kissnödig när jag sitter länge på en stol, även när jag ligger ner, och det liksom bubblar i urinblåsan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.