Kvinnoliv » Klimakteriet

KlimakterietVi antar att du har hittat till den här sidan eftersom du tycker att klimakteriet är ett viktigt ämne som är värt att läsa om, eftersom mer än 600 000 kvinnor i Sverige är i klimakteriet precis som du.

I Asien kallas klimakteriet för ”den andra våren” – en ny livsfas som man ser med vördnad på. Att hylla den andra våren innebär att vi accepterar åldrandet och de förändringar som sker i våra liv, istället för att vara rädda för dem. I de flesta asiatiska länder har kvinnor få eller inga besvär i klimakteriet och synen på denna fas är positiv. Det beror till viss del på skillnader i kost och livsstil men också på att man värdesätter och respekterar naturligt åldrande.

Vi på Kvinnoliv är samtidigt medvetna om att klimakteriet kan medföra både fysiska och psykiska komplikationer. Klimakteriet gör att du kanske har svårt att sova om nätterna på grund av upprepade svettningar. Du känner dig trött och ledsen utan att riktigt veta varför. Du blir irriterad och skriker på din partner. Sexlivet blir lidande eftersom dina slemhinnor är torra. Du får svårt att koncentrera dig på jobbet och frustrationen går även ut över privatlivet.

Upplever du någon av följande besvär?Du svettas om nätterna och/eller dagarna?
Du känner dig ofta irriterad?
Du får hjärtklappningar?
Du känner dig ofta orolig?
Du har sömnproblem?
Dina slemhinnor är torra?
Du känner dig nedstämd?
Du besväras av trötthet och/eller koncentrationssvårigheterDet är många kvinnor som känner av dessa besvär och i vårt forum för kvinnor kan du träffa andra kvinnor i samma situation. Dela med dig av dina erfarenheter eller läsa och bli hjälpt av andra.

Klimakteriebesvär

En del har stora klimakteriebesvär, medan andra känner sig som vanligt. Men så många som 85 procent erfar någon sorts obehag. Vanliga obehag är värmevallningar som är en slags plötsliga vågor av hetta som efterföljs av svettningar. Problem med humörsvängningar, sömnen, torra slemhinnor och urinträngningar är också vanliga. Psykiskt upplever vissa kvinnor lite nedstämdhet, ängslan och irritation medan andra inte märker en större skillnad. Vad kvinnorna däremot ofta har gemensamt är att de har många frågor. Ofta kan det kännas lite tabu att ställa dem. Kvinnoliv vill därför försöka besvara de frågor du kanske ställer dig själv, men inte vågar ställa andra.

Mer om klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av varje kvinnas liv. Vid 45-50-årsåldern sker en del förändringar i kroppen. Det som händer under klimakteriet är att man får allt mindre av könshormonet östrogen i kroppen, tills det stannar på en låg nivå där det håller sig resten av livet. Förändringen är unik för den enskilda kvinnan och börjar något år innan man får sin sista mens och pågår i några år därefter.
Det finns många fördomar och missuppfattningar kring klimakteriet vilket är både orättvist och fel. Det var inte längesedan som klimakteriet ansågs vara slutet på ett produktivt och aktivt liv. Den generation kvinnor som du själv tillhör vet att detta inte stämmer. Livet under och efter klimakteriet kan vara lika aktivt, tillfredsställande och produktivt som innan. Precis som puberteten är klimakteriet en fas i livet då kroppen och dess funktioner förändras. För en del går den här perioden i livet ganska spårlöst förbi medan den för många innebär både fysiska och psykiska problem.

Behandla dina Klimakteriebesvär

7 av 10 kvinnor får besvär under klimakteriet och 3 av dessa har svåra besvär som gör att det påverkar livskvaliteten på ett negativt sätt. Läs om hur du kan behandla dessa själv nedan:Behandla värmevallningar >>
Behandla sömnproblem >>
Behandla torra slemhinnor >>
Behandla humörsvängningar >>
Östrogenbehandling >>
Andra besvär i klimakteriet >>Diskutera frågor om klimakteriet

Vi lanserar nu möjligheten att diskutera frågor relaterade till klimakteriet och annat som berör. Skriv vad tycker och känner i vårt forum för kvinnor eller ställ bara en fråga till någon annan läsare.

VN:F [1.9.10_1130]
Rating: 6.1/10 (34 votes cast)
Klimakteriet, 6.1 out of 10 based on 34 ratings

96 Comments »

 • Susanne says:

  Måste säga att det känns bättre att läsa inläggen fastän jag har full förstelse för problemen! Jag är iaf inte ensam….. Har det senaste halvåret haft svallningar, frossbrytning, uppblåst mage och åkt bergodalbana humörsmässigt. Det känns som om jag hamnat i en ny kropp o inte på ett positivt sätt. Äter Femal o johannisört inbillar mig att det hjälper men tar in Mimmis goda råd om yoga o mindfullness. Tack!!/ Susanne 47

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 • Mimmi says:

  Hej Veronica!

  Tack för ditt svar, man känner sig mindre ensam när man får reda på att
  fler mår så här.Du är ännu så ung, jag hoppas att Du slipper gå samma väg som jag. Jag skulle tycka det vore bra och trevligt att ha lite kontakt så man kan utbytta erfarenheter och komma med råd. Vänliga hälsningar. Mimmi

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
 • veronica 43 says:

  Känner igen det mesta du skriver Mmmi.
  Har fortfarande mens, men den börjar bli lite annorlunda mot normalt. Svettas på nätterna veckan innan mens, och humöret är hemskt, är helt rabiat. Övrig tid i månaden börjar jag få mer problem med koncetrationen, stresståligheten, sömnen är sämre, som sämst är den under mensperioden. Kan väl stå ut med det mesta utom att jag tappar humöret för allt och att jag är disträ och glömsk :( Äter oxå ssri pga stress…men tycker inte de funkar mer än halva tiden då hormonerna är “lugna”. Jag mår som bäst när jag slipper ha massa tider att passa och kan vara utomhus bland mina hästar. Det blir svårare att orka med vardagens “måsten” kan känna att mkt känns så kravfyllt och att man inte hinner/orkar med alla dagar.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 • Mimmi says:

  Mina psykiska problem blev enorma när jag opererade bort livmoder och äggstockar. Jag har alltid haft svåra PMS besvär som blev ännu värre när jag närmade mig klimakteriet. På grund utav blödningar behövde jag ta bort livmodern och bestämde då själv att också ta äggstockarna, trodde då att jag skulle slippa de jobbiga svängningarna. Tyvärr blev allt mycket värre trots att jag äter full dos av östrogen men det hjälper mot värmevallningarna. Jag har ingen stresstolerans, svårt med minne och koncentration, jättestora sömnsvårigheter, ångest och oro samt depression, faller i gråt för ingenting samt rädd för att alltid må så här, det orkar jag bara inte då är det inte värt att leva. Jag känner som den kända boktiteln “Jag vill inte dö, men orkar inte att leva”. Jag äter också SSRI- medicin men tycker inte att det hjälper nämnvärt. Hjälp vad ska jag göra? Försöker hinna med motion så mycket som möjligt,provat mindfulness och frigörande andning, ska också nu till hösten prova Yoga.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 4.0/5 (7 votes cast)
 • Birgitta says:

  Kan man få feber av klimakteriet? Har inte så mycket andra symptom, har hittills haft mens ganska regelbundet (är 55). Har inte vallningar, men har ganska hög feber nu (ska ha mens just nu) men är inte sjuk för övrigt.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.8/5 (20 votes cast)
 • Flora says:

  Har precis de symptom som du Carina beskriver. Får även samma svar av
  läkare som du har fått. Problemet tycker jag är att det ÄR stressande
  att må så här med alla funderingar om vad som är fel så det blir en
  stegrande spiral och till sist vet man inte vad som är vad. Hur försöker du hantera det?

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.0/5 (5 votes cast)
 • bitte says:

  Vad jag tycker är mest jobbigt är nog vikten,tröttheten känner mej oftast ofrech, detta med vikten tycker jag är nog största problemet svårt att gå ner men det är väl att ta nya tag ännu en gång,
  Skulle vilja veta vad som fattas förutom östrogen vad kan man äta istället? hört att östrogen kan bilda knutar i brösten och det kan ju klara sej utan.
  gärna tips på ersättning /alternativ till östrogen.

  leva livet tillsammans med klim….

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.1/5 (20 votes cast)
 • attila says:

  plåster funkar inte, naturläkemedel funkar inte. huvudet är som en häxkittel och kroppaen skulle jag kunna steka ägg på. det gamal pms-stuket finns kvar utan blödningar. sova vet jag inte vad de e längre. alkohol och tobak har jag lagt på hyllan, motionerar så gott det går. men mest blir det att jag bara grinar!!! jag lider verkligen!!! har fyllt femtio nu så måste väl acceptera detta! men måste det va så här illa? det har hållt på i fem år!

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.1/5 (14 votes cast)
 • Carina says:

  I somras fick jag besvär i form av ångest, får en klump i halsen, svårt att svälja, och blir yr och får svimningskänlsor. Läkarna sa att det var stressrelaterat, då satt det i en hel månad i sträck, men sen återkom den känslan var fjortonde dag, då jag normalt skulle haft mens och ägglossning. Min mens kom igång igen under hösten, och symtomen försvann, Tills nu för ca en månad sedan som det kom tillbaks med ångest och oro, även mensen har upphört under två månader nu. Jag har även börjat få svettingar, inte de stora svallningar och värmeböljor som min syster pratar om utan lite värmeuppgång under natten. Trodde igen att det var stressrelaterat, men när jag nu går in och söker och läser andras upplevelser förstår jag att det verkar helt normala symtom. Har försökt att säga detta till de läkare jag pratat med, men det har varit män, eller kvinnor under 35. Är det någon mer som känner den här ångesten liknande panikångest? Jag är femtio år.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.1/5 (41 votes cast)
 • Eva says:

  Kan det vara möjligt att redan vid 43 års ålder känna av vissa besvär
  av klimateriet. Har fortfarande mens. Symtom som jag känner av är ju dessa svettningar o svallningar som man kan få. Både dagtid o nattetid.
  Samt känner av en oro i kroppen.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.0/5 (47 votes cast)
 • Susanne says:

  Hej!
  Jag har haft mycket svettningar och sömn problem ,men de är nu mycket bättre.men nu har jag fått uppblåst mage känner mig väldigt gasig(fast jag inte är det)och mer eller mindre värk på vänster sida ungefär vid äggstocken,det varar ca 2-3 dagar och har nu sett att det är ca 19 dagar sen jag hade det första gången.jag hjar pratat med mina vänner men de känner inte igen sig .kan det ha att göra med klimakteriet?Jag fyller 47 i år.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.1/5 (46 votes cast)
 • Annika M says:

  Hej!! Jag tycker att du till en början ska försöka skaffa något östrogenpreparat lokalt om du upplever att dina slemhinnor är torra i underlivet. Använd aldrig vanlig(parfymerad) tvål utan välj antingen vatten eller typ Lactacyd eller liknande. Jag tycker också att du kan pröva att köpa något som heter Lactalgel, som surgör “miljön” i underlivet och motverkar svamp och rubbningar i den normala bakterieflora. Gå på toaletten och kissa efter samlag. Om du inte blir bra; om du t.ex har flytningar, kontaktblödningar el likn tycker jag absolut du skall uppsöka läkare. Det jag föreslår är behandlingar som är förebyggande och kanske inte helt optimala vid pågående besvär. Hoppas detta kan ge dig lite hjälp.

  MVH, Annika M

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 2.5/5 (2 votes cast)
 • Maria says:

  Hej är det någon som har liknande symtom som jag och kan ge mig ett tips vad som är bäst för mig i nuläget..
  Har i sommar drabbas av 2 envisa urinvägsinfektioner, och backtriell vaginos,fick dalsin och annan antibiotika,vart då betydligt bättre men ej helt bra. Känner mig kissnödig när jag sitter länge på en stol, även när jag ligger ner, och det liksom bubblar i urinblåsan.

  /M

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.3/5 (11 votes cast)
 • Linn Andersson says:

  Om man känner klimakteriebesvär, då kan man ju snabbt testa sig med hjälp av ett urintest. Då får man svar direkt om man är i klimakteriet. Det är ett vanligt urintest man beställer hem.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 2.7/5 (14 votes cast)
 • Netta says:

  Mina besvär är: att jag har sån ångest, oro,ena sekund kan jag vara 100% glad nästa sekund falla i gråt.Och känna at livet är hopplöst.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 3.4/5 (31 votes cast)

Skriv en kommentar nedan

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Relaterade artiklar om klimakteriet

[3 Oct 2013 | 43 Comments | ]
Ett enkelt sätt att minska ditt godisintag

Hösten är här och plötsligt har det åter igen blivit legitimt att på kvällarna sitta och mysa framför tv:n. Godisskålen står prydligt uppställd på soffbordet. För en del av oss blir den till och med vårt sällskap i soffan. Nära till hands och du stör inte din man genom att sträcka dig fram hela tiden. Ganska snart tröttnar vi på godissmaken, men trots det placeras oavbrutet handen i skålen och …

Läs mer »
[20 Sep 2013 | 68 Comments | ]
Diskussion: Kan vi skylla klimakteriet på männen?

Kvinnor! Nu kan ni skylla era humörsvängningar och vallningar på männen enligt en ny teori av professor Rama Singh. Traditionellt har forskare förutsatt att män sökt sig till yngre kvinnor på grund av deras fertilitet. Kanadensiska vetenskapsmän vänder nu på detta antagande och påstår att männens fortplantning med yngre kvinnor i själva verket orsakats av en genetisk mutation som triggat igång klimakteriet för äldre kvinnor. Teorin visar att män är …

Läs mer »
[16 Aug 2013 | 13 Comments | ]
Hälsokost för svallningar/svettningar

Fick förresten ett tips av min mormor idag som läst i veckans året runt tidning om en medicin som finns att köpa som ska hjälpa emot svettningar/svallningar. Den heter femarelle. Har själv inte testat den så vet inte hur eller om den fungerar. Men i artikeln mormor läste för mig stod det om en kvinna som fått tillbaka livet efter hon började med den medicinen då hon nu slutat svettats …

Läs mer »
[19 Feb 2013 | 3 Comments | ]
Femarelle 56 kapslar

I lager

Patenterad 

Fri frakt

Ditt pris: 269kr
Rek pris: 355kr | Du sparar: 86kr (24%)
56 kapslar – 1 månad
                 
 
Femarelle anses bidra till ökad livskvalitet under övergångsåldern.
Användning av Femarelle har via studier påvisat en snabb verkan då de flesta kvinnor känt att deras besvär i samband med klimakteriet försvinner redan efter 5 – 7 dagar. För bästa få den bästa verkan rekommenderas en fortsatt daglig användning.
 
Användning
Femarelle …

Läs mer »
[25 Oct 2011 | 4 Comments | ]
Artikelserie om klimakteriet

Förkortning av Uppsalas nya tidning
Fick frågan redan i våras om jag var intresserad av att bli intervjuad inför en artikel serie som skulle handla om klimakteriet. Tackade självklart ja, för tycker det är både spännande och givande att få ge min syn på hur det är att vara ung i klimakteriet. Så jag träffade en underbar reporter och fotograf i Uppsala för en tid sen. Och idag finns artikeln med …

Läs mer »