Kvinnoliv » Klimakteriebesvär

Klimakteriebesvär

Klimakteriebesvär

Kvinnans klimakteriebesvär i övergångsåldern uppstår på grund av att hon slutar att producera de två könshormonerna östrogen och progesteron. Klimakteriebesvär kommer i samband med de minskade nivåerna av dessa hormoner i blodet, då äggstockarna inte längre kan stimuleras av hjärnans hormonella signaler.

En stor del av alla kvinnor får någon gång klimakteriebesvär och det är få faser i livet som kan variera så mycket från person till person som när kvinnan är i klimakteriet. Det som för vissa blir en mardröm av sömnproblem, sexuella problem och humörsvängningar blir för andra en behaglig tid när menstruationen upphör och risken för oönskade graviditeter försvinner. Ungefär en tredjedel upplever få eller inga besvär, en tredjedel får moderata besvär och en tredjedel får mer uttalade besvär. Symtomen har ofta en negativ inverkan på kvinnors hälsa och livskvalité.

Vanligt förekommande symptom kan vara:

– värmevallningar
– sömnproblem
– humörsvängningar
– sexuella problem (torra slemhinnor och minskad sexlust).

Kan klimakteriebesvär bero på någon sjukdom?

Det är helt normalt att ha oregelbundna blödningar under klimakteriet. I sällsynta fall kan de vara tecken på cellförändringar i livmoderslemhinnan, men då brukar blödningarna vara helt oregelbundna. Ibland kan de pågå i två till tre veckor med bara en veckas uppehåll, eller komma tillbaka bara någon dag efter avslutad mens. Känner man sig osäker på om blödningarna är normala eller inte bör man söka hjälp på sin vårdcentral eller hos sin gynekolog. Om man får en blödning mer än ett år efter sista mensen ska man alltid söka gynekolog för undersökning.

Klimakteriebesvär som till exempel svettningar kan också orsakas av sköldkörtelsjukdomar, diabetes och lymfkörtelcancer.

 

Behandling vid lindriga klimakteriebesvär

Det finns mycket du själv kan göra för att lindra dina klimakteriebesvär:

– Undvik att bära kläder av syntetmaterial då dessa kan öka besvär som värmevallningar och svettningar. Använd istället kläder av naturmaterial.

– Motion och fysisk aktivitet. En timmes promenad varje dag är bra både för konditionen och för hjärthälsan.

– Dra ner på konsumtionen av kaffe, the och alkohol.

– Försök att sluta röka om så är fallet. När du röker ökar du nämligen nedbrytningen av den lilla mängd östrogen som fortfarande produceras i kroppen.

– Undvik lugnande medel för att reducera dina svettningar. Försök istället att lista ut vad som utlöser besvären och prova att undvika detta.

VN:F [1.9.10_1130]
Rating: 6.0/10 (18 votes cast)
Klimakteriebesvär, 6.0 out of 10 based on 18 ratings

2 Comments »

 • whoah this weblog is fantastic i really like reading your articles.

  Keep up the good work! You know, many people are looking around for this info, you can aid them
  greatly.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 • Now I am going away to do my breakfast, once having my breakfast coming again to read further news.

  VA:F [1.9.10_1130]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Skriv en kommentar nedan

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Relaterade artiklar om klimakteriet

[3 Oct 2013 | 41 Comments | ]
Ett enkelt sätt att minska ditt godisintag

Hösten är här och plötsligt har det åter igen blivit legitimt att på kvällarna sitta och mysa framför tv:n. Godisskålen står prydligt uppställd på soffbordet. För en del av oss blir den till och med vårt sällskap i soffan. Nära till hands och du stör inte din man genom att sträcka dig fram hela tiden. Ganska snart tröttnar vi på godissmaken, men trots det placeras oavbrutet handen i skålen och …

Läs mer »
[20 Sep 2013 | 67 Comments | ]
Diskussion: Kan vi skylla klimakteriet på männen?

Kvinnor! Nu kan ni skylla era humörsvängningar och vallningar på männen enligt en ny teori av professor Rama Singh. Traditionellt har forskare förutsatt att män sökt sig till yngre kvinnor på grund av deras fertilitet. Kanadensiska vetenskapsmän vänder nu på detta antagande och påstår att männens fortplantning med yngre kvinnor i själva verket orsakats av en genetisk mutation som triggat igång klimakteriet för äldre kvinnor. Teorin visar att män är …

Läs mer »
[16 Aug 2013 | 13 Comments | ]
Hälsokost för svallningar/svettningar

Fick förresten ett tips av min mormor idag som läst i veckans året runt tidning om en medicin som finns att köpa som ska hjälpa emot svettningar/svallningar. Den heter femarelle. Har själv inte testat den så vet inte hur eller om den fungerar. Men i artikeln mormor läste för mig stod det om en kvinna som fått tillbaka livet efter hon började med den medicinen då hon nu slutat svettats …

Läs mer »
[19 Feb 2013 | One Comment | ]
Femarelle 56 kapslar

I lager

Patenterad 

Fri frakt

Ditt pris: 269kr
Rek pris: 355kr | Du sparar: 86kr (24%)
56 kapslar – 1 månad
                 
 
Femarelle anses bidra till ökad livskvalitet under övergångsåldern.
Användning av Femarelle har via studier påvisat en snabb verkan då de flesta kvinnor känt att deras besvär i samband med klimakteriet försvinner redan efter 5 – 7 dagar. För bästa få den bästa verkan rekommenderas en fortsatt daglig användning.
 
Användning
Femarelle …

Läs mer »
[25 Oct 2011 | 4 Comments | ]
Artikelserie om klimakteriet

Förkortning av Uppsalas nya tidning
Fick frågan redan i våras om jag var intresserad av att bli intervjuad inför en artikel serie som skulle handla om klimakteriet. Tackade självklart ja, för tycker det är både spännande och givande att få ge min syn på hur det är att vara ung i klimakteriet. Så jag träffade en underbar reporter och fotograf i Uppsala för en tid sen. Och idag finns artikeln med …

Läs mer »