Kvinnoliv » Östrogenbehandling

Östrogenbehandling

Vad är hormonbehandling?

Hormonersättning, även kallat HRT, innebär att man byter ut kvinnliga könshormoner, som minskar under klimakteriet. Genom att öka intaget av östrogen, med eller utan progesteron, kompletterar man kroppens sjunkande produktion av hormonerna. Genom HRT är det ofta möjligt att reducera symptom som uppstår i samband med klimakteriet, exempelvis värmevallningar och torra slemhinnor. Det används också för att förebygga benskörhet (osteoporos) hos kvinnor efter klimakteriet, om de av någon orsak inte kan använda andra behandlingsmetoder. Hormonersättningen kan ordineras i form av bland annat tabletter, plåster, gel, injektioner och nässpray. Det finns också olika lokalt verkande slidpreparat som krämer, tabletter eller stolpiller.

Hormonbehandlingens baksida

Två omfattande studier, “The Women’s Health Initiative (WHI)1” och “The Million Women Study (MWS)2” har påvisat att ju längre behandlingstiden är, desto större är risken för bröstcancer, livmodercancer och cancer i äggstockarna. Det finns inga bevis på att HRT har en positiv effekt på hjärt- och kärlsjukdomar. Faktum är att hormonersättning har visat sig öka risken för hjärtattacker och slaganfall. Detta särskilt under första året av behandling. Risken ökar med åldern, så ju längre man behandlas med HRT, desto större blir riskerna.

WHI-studien lanserades 1991 och man beräknade att den skulle avslutas 2005. I studien deltog mer än 16 000 amerikanska, friska kvinnor i åldern 50 till 79 år, som gått igenom klimakteriet. De gavs slumpvis hormonpreparat och placebo. Halvvägs igenom, 31 maj 2002, bestämde forskarna att studien inte skulle slutföras. De ansåg att hälsoriskerna för de medverkande var större än de möjliga fördelarna.

MWS-studien sattes upp för att undersöka effekten av olika typer av hormonersättning på bröstcancer. 1 084 110 brittiska kvinnor i åldern 50 – 64 år som skulle gå igenom mammografi anlitades av MWS mellan 1996 och 2001. De gav information om deras hormonbehandling och andra detaljer, och varje år noterades alla fall av bröstcancer och eventuella dödsfall till följd av cancern.

Många drar sig för att använda behandling med kemisk framställt östrogen då nyare forskning indikerar att det kan finnas ett samband mellan behandling och vissa allvarliga biverkningar.

Hälsorisker med hormonbehandling

Hormonpreparat ökar cancerrisk
Det har kommit ytterligare en varning till kvinnor som tar hormonpreparat mot klimakteriebesvär: Hormonersättningar som östrogen ökar risken för att dö i lungcancer, särskilt för rökare och före detta rökare.

Hormonbehandling kan leda till cancer
Vi har vetat i ett par år nu att hormonersättning ökar riskerna för olika sjukdomar och cancerformer hos kvinnor. Nu har det kommit en helt färsk studie som visar på att kvinnor som använder hormonersättning mot klimakteriebesvär också löper upp till 44 procent högre risk att drabbas av äggstockscancer. Detta visar en dansk studie där 900 000 kvinnor ingått. Ingemar Persson, professor på Läkemedelsverket, menar att studien bekräftar andra resultat och att den bygger på väldigt tillförlitliga uppgifter.

VN:F [1.9.10_1130]
Rating: 4.1/10 (10 votes cast)
Östrogenbehandling, 4.1 out of 10 based on 10 ratings
Warning: Creating default object from empty value in /customers/c/3/4/kvinnoliv.se/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 1056

Skriv en kommentar nedan

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Relaterade artiklar om klimakteriet

[3 Oct 2013 | 41 Comments | ]
Ett enkelt sätt att minska ditt godisintag

Hösten är här och plötsligt har det åter igen blivit legitimt att på kvällarna sitta och mysa framför tv:n. Godisskålen står prydligt uppställd på soffbordet. För en del av oss blir den till och med vårt sällskap i soffan. Nära till hands och du stör inte din man genom att sträcka dig fram hela tiden. Ganska snart tröttnar vi på godissmaken, men trots det placeras oavbrutet handen i skålen och …

Läs mer »
[20 Sep 2013 | 67 Comments | ]
Diskussion: Kan vi skylla klimakteriet på männen?

Kvinnor! Nu kan ni skylla era humörsvängningar och vallningar på männen enligt en ny teori av professor Rama Singh. Traditionellt har forskare förutsatt att män sökt sig till yngre kvinnor på grund av deras fertilitet. Kanadensiska vetenskapsmän vänder nu på detta antagande och påstår att männens fortplantning med yngre kvinnor i själva verket orsakats av en genetisk mutation som triggat igång klimakteriet för äldre kvinnor. Teorin visar att män är …

Läs mer »
[16 Aug 2013 | 13 Comments | ]
Hälsokost för svallningar/svettningar

Fick förresten ett tips av min mormor idag som läst i veckans året runt tidning om en medicin som finns att köpa som ska hjälpa emot svettningar/svallningar. Den heter femarelle. Har själv inte testat den så vet inte hur eller om den fungerar. Men i artikeln mormor läste för mig stod det om en kvinna som fått tillbaka livet efter hon började med den medicinen då hon nu slutat svettats …

Läs mer »
[19 Feb 2013 | One Comment | ]
Femarelle 56 kapslar

I lager

Patenterad 

Fri frakt

Ditt pris: 269kr
Rek pris: 355kr | Du sparar: 86kr (24%)
56 kapslar – 1 månad
                 
 
Femarelle anses bidra till ökad livskvalitet under övergångsåldern.
Användning av Femarelle har via studier påvisat en snabb verkan då de flesta kvinnor känt att deras besvär i samband med klimakteriet försvinner redan efter 5 – 7 dagar. För bästa få den bästa verkan rekommenderas en fortsatt daglig användning.
 
Användning
Femarelle …

Läs mer »
[25 Oct 2011 | 4 Comments | ]
Artikelserie om klimakteriet

Förkortning av Uppsalas nya tidning
Fick frågan redan i våras om jag var intresserad av att bli intervjuad inför en artikel serie som skulle handla om klimakteriet. Tackade självklart ja, för tycker det är både spännande och givande att få ge min syn på hur det är att vara ung i klimakteriet. Så jag träffade en underbar reporter och fotograf i Uppsala för en tid sen. Och idag finns artikeln med …

Läs mer »