25 år och i klimakteriet

Kanske låter osannolikt eller omöjligt? Men det är helt sant, och fullt möjligt.

Jag är en tjej på nyss fyllda 25 år, och är just i klimakteriet. Jag är dock inte i naturligt klimakterium, utan jag tar sprutor varje månad, för att just min kropp ska vara i klimakteriet. Varför då, lär ni undra..

Sedan 2 ½ månad tillbaka har jag en behandling för en sjukdom som heter Endometrios, som gör att min kropp tror den är i klimakteriet. Fast jag har framkallat mitt eget klimakterium så har jag precis samma symtomer som Er andra kvinnor i just detta. Ni kanske känner igen sömnlösa nätter, svettattacker då det bara rinner svett och huden kokar, det kryper i kroppen som om jag vore rastlös, minskad sexlust, ett humör som svänger på någon sekund, inget som låter direkt främmande för er som också är i klimakteriet va? Tyvärr så är det just så som min kropp också mår, trots den bara är 25 år.

Sjukdomen – Endometrios som gör att jag går på denna behandling är en vanlig sjukdom som 1/10 kvinnor har, men det finns ändå inget botemedel för det. Finns bara olika hormonbehandlingar som kan hjälpa tillfälligt. Endometrios är då livmoderslemhinnan inte är på sin plats där den ska vara, utan den finns på äggstockar, livmoder, bukhinnan, tarmarna osv.Endometrios orsakar värk och cystor som kallas chokladcystor.

Inte alla kvinnor som har denna sjukdom märker av den, men som i mitt fall har jag haft problem med detta i 12 år. Det tog mig 9 år innan jag fick rätt hjälp och fick en läkare som trodde på mina smärtor och problem. Jag blev redan som 22 år erbjuden medicin för att försätta min kropp i klimakteriet, men då trodde jag läkaren drev med mig. Allting var så nytt för mig då, så jag tackade nej, som då kändes självklart. Jag valde istället att vara obehandlad för att kunna ha chansen till att kunna bli gravid. Men nu efter 3 år så klarar jag inte av att gå obehandlad längre.

Det enda sättet jag kan minska mina smärtor på är med hjälp av starka värktabletter som gör mig dåsig i huvudet, inge vidare skoj att gå runt i en dimma och i min egna lilla bubbla. Så när jag fick erbjudandet av en läkare igen att försätta kroppen i klimakteriet så jublade jag mer eller mindre.

Hade någon för 5 år sen sagt till mig att ”när du är 25 år Jessica då kommer du vara i klimakteriet”, då hade jag bara skrattat åt den personen. Men här är jag idag och är just 25 år och är i klimakteriet.

Första månaden, efter första sprutan var hemsk, jag förstod nog inte från början vad jag gett mig in på riktigt. Jag kände vilken eloge alla kvinnor som gått igenom klimakteriet ska ha, för det är verkligen ingen lätt match.Finns det något positivt nu da i allt detta negativt som jag beskrivit med att vara i klimakteriet?

Jo da det finns faktiskt några ljusglimtar som faktiskt bara blir fler och fler desto mer jag växer in i rollen med att vara i klimakteriet, för det är inget som bara händer fysiskt, utan det påverkar minst lika mycket psykiskt.

Jag kommer skriva om hur det är att just vara ung och vara i klimakteriet, det positiva som jag funnit med att faktiskt vara det, och även hur det har förändrat mig som person till det positiva, men det kommer inte bara vara solsken, självklart kommer jag även att dela med mig av det jobbiga som det faktiskt innebär med allt detta.

Så detta är min historia om att vara nyss fyllda 25 år och vara i klimakteriet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.