Återigen klimakteriet

Blev inget inlägg igår som ni märkte, hade ett läkarbesök på dagen som tog över mina tankar och energi. Hade beställt en tid till en privat läkare som finns Härnösand som jag har träffat för 5 år sedan, det var han som gav mig diagnosen endometrios. Så han känner jag verkligen tillit till, och läkare som jag känner tillit till är inte många, det är är 3 läkare genom alla åren som vunnit min tillit. Innan jag gick in skakade jag som ett asplöv av nervositet, var rädd att bli misstrodd trots att jag vet hur bra läkare han är, så har de tidigare hundra olika läkare satt sina spår. Men efter 1 minut med läkaren så kände jag mig total lugn. Och de svar jag fick under mina 40 minuter där är mer än jag fått veta under senaste 5 åren. Säger ganska mycket. Efter han gjort undersökning av livmoder och äggstockar fick jag de besked som jag inte riktigt hade väntat mig. Min högra äggstock hade för många äggblåsor vilket tyder på att jag också har sjukdomen PCO. Då jag tidigare innan hormonbehandlingar inte haft regelbunden mens jämt och inte heller ägglossning regelbundet så fick jag även svar på varför det varit så, då det är en av symptomerna på PCO. Vänstra äggstocken hitta han inte riktigt, den gömde sig, han såg bara lite av den vid ultraljud. Men största chocken kommer då han undersöker livmodern och börjar fråga mig massor med frågor om min spiral, när den sattes in osv. För tydligen kunde inte doktorn se någon spiral. Så det fanns två alternativ som kan ha hänt. Nummer ett är att jag blödigt ut den dagarna efter den sattes in, men hade då bara småblödningar så den chansen är inte stor. Och nummer två är att den åkt in i buken. Och har den det måste den självklart tas ut för plast i buken är inte bra. Så nu väntar jag på kallelse från kvinnokliniken på sundsvalls sjukhus, då dem ska kolla om dem hittar den då de var dem som satte in den. Jag som lovat mig själv att aldrig ens sätta min lilltå på det stället mer, men denna gång måste jag. För plast i magen vill jag inte!

Eftersom jag inte blivit hjälpt smärtmässigt av tidigare hormon behandlingar och inte heller nu av spiralen. Som självklart har sina anledningar då den tydligen inte finns där den ska finnas. Jag har fått en ny behandling som jag inte testat tidigare som är i form av nässpray. Ska ta 4 doser per dag dem två första veckorna sen två gånger per dag. Trodde väl inte att nässpray skulle märkas av efter någon dos, eller att den skulle smaka så illa som den gjorde. Det smaka ren medicin smak timmar efteråt, och gör bihålorna ömma. Nu 4 doser senare svettas jag mer än jag gjort på månader, gråtit x antal gånger sen jag klev upp, har världens huvudvärk sen igår kväll. Och detta är då bara början, det vet jag.

Min kropp har fått vilat från så starka hormoner ett tag, men nu är det dags att ta till med hårdhandskarna för att se om min kropp förstått poängen denna gång. Men det innebär också att alla klimakterie besvär som jag hade väldigt jobbigt med tidigare kommer tillbaka igen. Så nu funderar jag starkt på att se över hur ekonomin ser ut nästa månad och köpa kläder till natten som gör att man svettas mindre, för nätterna som var tidigare då jag var i klimakteriet det klarar jag inte av igen. Men som sjukskriven och med en make som pluggar med lägsta ersättning gör att det inte blir så lätt 🙁 Men får se, är ett tag kvar innan det är lön igen, så behöver inte fundera på de nu. För nu måste jag hitta styrka till att klara kommande nätter och dagar med att svettas och med humöret som svänger mer än en berg- och dalbana. Oftast brukar min kropp kunna vänja sig med det mest konstiga bara den får lite tid på sig. Så får hoppas det gäller denna gång med.

Sista beskedet jag fick av doktorn var att jag har någon inflammation i livmodern, han kunde inte ens röra den utan att jag svettades eller det gjorde outhärdligt ont. Så han hoppades dubbel pencilin kur kunde lindra det, och ta bort värsta av smärtan. Har haft jätte ont senaste veckan i livmodern och magen men trodde det berodde på endometrios och/eller spiralen. Men var inget av dem. Skönt att få svar att det var något iaf, och inte inbillning som många kan vilja få det till. Så om 4 veckor så jag tillbaka dit och se hur det ser ut och hur jag mår. Har idag fått lämnat massor med prover, närmare bestämt 6 rör. Får svar på dem vid återbesöket. Var allt ifrån sköldkörtelprover till nå könshormoner som de så fint hette. Så får se hur kroppen mår vid nästa besök. Jag är väldigt svårstucken vilket jag sa då dem skulle sticka mig, men det ville inte sköterskan höra riktigt utan tyckte hon hitta ett bra kärl, som självklart gick sönder och nu gör jätte ont i armen, men hon lärde sig och kände efter mer vid nästa stick i andra armen 😉

Nu ska jag hämta en fläkt och ställa mig nära och vila lite för få energi för orka ut på en promenad med maken och hunden i det blåsiga men soliga vädret.

Ska ta med denna bild i tankarna då det blåser kallt, får ta fram minnet från dagarna då vi hade 40 grader på dagarna.

Kram till er alla

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.