Avslut med regn och solsken


Efter regn kommer sol!


Var sak har sin tid! Arbete har sin, ledighet har sin, vila har sin, kärlek har sin, läkning har sin – och bloggande har sin! I och med detta inlägg är min tid som bloggare på Kvinnoliv slut.

Jag har valt att engagera mig som expertskribent inom ett område som ligger mig varmt om hjärtat: hjärnan, stress och prestation. Jag kommer att skriva om och svara på frågor kring detta område på www.motivation.se med början i augusti.

Som avrundning vill jag bjuda på en riktig solskenshistoria. Det kan behövas i dessa regntider.

Jag ska berätta om en man som jag coachat under en längre tid. Han är projektledare och tekniskt ansvarig på ett IT-företag och har i många år jobbat väldigt mycket, ofta mer än 60 timmar/vecka. Han har haft dåligt med tid för annat och andra. Han har också funnit att han känt sig lat och/eller otillfredsställd när han inte jobbat. Inget annat har varit riktigt inspirerande och tillräckligt utmanande. Insikten om att han blivit beroende av att jobba, var ”jobboholic”, blev tydlig för något år sedan. Trots det, eller just därför, har han haft väldigt svårt att ändra sitt beteende. Hjärnan har skapat sanningar utifrån rådande situation. Och känt sig tryggast när den fått fortsätta på inkört spår.

För ca två månader sedan ringde denna man till mig och berättade att nu var han totalt slut. Han satt hemma i soffan och kände sig helt tom och utbränd. Han ville inte gå till sin chef och berätta, då skulle det ”sättas in åtgärder” och det ville han inte. Han kände instinktivt att det inte var rätt väg att gå till läkare och bli sjukskriven. Vi bestämde att ses inom kort och tills dess fick mannen i uppgift att varje dag, under en liten stund, göra något enbart för sitt höga nöjes skull. Till exempel ta en joggingrunda utan prestationskrav (han hade sprungit mycket tidigare, men slutat, hann inte). Eller läsa något skönlitterärt.

Vi träffades, pratade, jag coachade honom för att komma vidare och när vi avslutade mötet hade mannen gett sig själv ett löfte: han skulle börja sätta sig i stillhet 5 minuter/dag och uppmärksamma sina tankar och öva att släppa dem genom att fokusera på sin andning. En kort mindfulnessövning med andra ord. Till saken hör att denne man lovat sig själv (och mig) förut att meditera, men aldrig kommit sig för på allvar. Det var ju trots allt litet ”flummigt”. Trots att han fått mycket vetenskaplig information av mig kring vad som händer i hjärnan när den får öva sig att fokusera. Men nu var det allvar och motivationen var hög.

Två månader senare är denna man mer balanserad och presterande än någonsin. Och han mår utmärkt! Han har gått från utbränd till fullt produktiv och mer effektiv än förut på två månader och tre möten! Han har inte anlitat den traditionella vården och inte heller varit sjukskriven. MEN – han har börjat jobba mentalt ergonomiskt, använda sitt arbetsminne smart och avsätta tid att öva upp sitt uppmärksamhetskapital i korta sittningar 5-10 minuter per dag. Det är ren hjärngympa som ger ökad medvetenhet och möjlighet till kloka val i vardagen. Vinsten är minskad känslighet för hot (min kund upplevde MÅNGA innan – det gör de flesta överbelastade hjärnor), ökad möjlighet att hantera de hot som ändå uppstår och lättare att välja att arbeta mer effektivt och klokt. Som exempel nämnde min kund en händelse som tidigare skulle tagit honom två dagar att reda ut och som han nu hanterade på en halv dag. Ett lysande exempel på äkta effektivitet.

Nu handlar detta om en man, men berättelsen stämmer väl in på många kvinnor jag coachat i samma situation. Mitt hjärta blir varmt när jag möter människor som ökar sin medvetenhet, stärker sin moderna hjärna, lugnar urhjärnan och kommer till insikt. Jag är tacksam för att jag har förmånen att vara en liten, liten del i vägen till insikten.

Jag hoppas att du gläds med mig. Och hjälper till att sprida kunskapen. Det finns små, små saker att göra och stora vinster att inhämta, som leder till äkta balans i livet. Och med den, ökad möjlighet att göra val och skapa livskvalitet. Med utrymme för BÅDE prestationer och välmående. Kanske till och med solsken och lycka…

Jag hoppas att du ger dig en medvetet go sommar!

Lycka till!
Anneli
www.agdoman.se

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.