Bokslut med vind i seglen

Annan dag jul 2010. Julen är, nästan, förbi. Året närmar sig sitt slut. Dags för ett litet bokslut? Det kan vara intressant att titta tillbaka på det som varit. Men se upp med var du lägger fokus! Det du fokuserar växer. Lägger du fokus på dina tillkortakommanden, allt du inte hann eller valde att inte göra kan de bitarna bli väldigt stora. Lägger du fokus på allt du det faktiskt gjorde och lärde blir det stort. Och utifrån alltihop – vad kan du lära? Att blicka tillbaka och gräma sig eller ångra förändrar inget. Men att titta tillbaka för att förundras och lära är stort. Att se, acceptera och släppa taget. Och att kanske, utifrån acceptansen för det som varit, reflektera över om det är något vi skulle vilja göra annorlunda kommande år. Vad ser du i backspegeln?

Själv ser jag alla fantastiska möten året bjudit mig i min roll som livscoach och jobbcoach. Jag förundras över allt människor bär omkring på – och att de ändå står och går och förmår att engagera sig! Och jag är så tacksam för att jag får möta dessa fantastiska människor, som delar med sig av sig själva och för allt jag lär av dessa möten. Jag är också mycket tacksam för att jag har en gåva som jag använder; förmågan att vara närvarande och lyssna, vidga perspektiv och bidra till insikter som hjälper till nya synvinklar. Som i sin tur bidrar till att hindrande bojtampar kapas och segel fylls med vind. Om det så bara är en lätt bris som för framåt i sakta mak. Det är oftast bäst så, stora omvälvande stormar är initialt svårare att bemästra – men ibland är de oundvikliga.

Så, om vi ser det som att vi står i stillheten i stormens öga en stund, vad ser du på andra sidan? Vilken tamp ska du dra lite extra i just i dag för att ta dig dit? Och vilka tampar ska få vila? Och, när det stormar, för det kommer det att göra, vad är viktigast att hålla i minnet? Det kanske är då du har nytta av någon lärdom från det som varit…?

Jag önskar dig en god fortsättning på julhelgen – med lite tid för reflektion.
/Anneli

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.