Klimakteriet

Sven-Eric Olsson fick sin specialistutbildning i gynekologi i Västerås. Han kom sedan till kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, där han arbetade och forskade om hormoner. Han skrev sin avhandling om p-stavar.

Sven-Eric Olsson har i nio år varit verksamhetschef på kvinnokliniken vid Danderyds Sjukhus i Stockholm och arbetar numera som överläkare på samma sjukhus med ett särskilt intresse för hormonella sjukdomar och frågor.


Tidigare frågor till Sven-Eric Olsson.

Har jag äggstockscancer?
Hej! Jag är 46 år, och har lite oregelbunden mens, men dom senaste månaderna har jag fått som ägglossningsvärk i magen ca 14 dagar efter mens vilket inte är så konstigt. Men denna värken fortsätter fram till nästa menstruation i allt från 10-20 dagar, sedan släpper det och kommer tillbaka efter ca 14 dagar. Jag var hos gynekolog för ca 3 månader sedan när jag började få denna värken, men hon gjorde gynundersökning och ultraljud och kunde inte se något onormalt, bara att jag hade ett ägg som höll på att mogna.

Nu börjar jag bli orolig, kan det vara äggstockscancer, jag är steriliserad om det skulle göra någon skillnad.

Tacksam för svar.

– Sven Eric svarar
Gissningsvis skulle en sådan smärta kunna bero på att Du utvecklar ngt större äggblåsor vid ägglossningstid än tidigare. Om de inte brister som de ska, kan också smärtan hålla i sig tills mensen kommer. Blir blåsorna större än 30 mm brukar man tala om cystor. Den här typen av besvär kan vara jobbiga men är ofarligt.

Det viktigaste är att bli undersökt och att man med ultraljud k0ntrollerar äggstockarna att de ser bra ut. Har man gjort det tycker jag du kan vara lugn. Ändrar besvären karaktär eller håller i sig hela tiden är det bra att bli undersökt igen förstås.

Med vänlig hälsning,
SE

Kan munnens slemhinna påverkas i klimakteriet?
Jag är 48 år och har de senaste månaderna haft problem med klimakteriebesvär och bla irriterade slemhinnor och använder nu ovesterinkräm. Har nu också fått problem med sveda/brännande känsla i munnen och på tungan som verkligen är jobbigt och min tandläkare hittar inget ”fel”. Kan även munnens slemhinna påverkas i klimakteriet?

– Sven Eric svarar
Ibland påverkas både munnens o ögats slemhinnor av östrogenbrist och man kan få besvär med sveda etc. Det finns en slemhinnesjukdon (lichen ruber) som också kan ge besvär från munhåla o underliv. Om du har besvär från munnen kan du be din husläkare eller tandläkare att undersöka närmare.

Med vänlig hälsning,
SE

Mina bröst ömmar
Jag är en kvinna på 53 år som mycket tidigt kom i övergångsåldern och det är nu c.a 5 år sedan jag sist menstruerade. Sedan en månad tillbaka har mina bröst börjat ömma, blivit fastare och större. Precis samma symptom som jag fick c.a
2 veckor innan jag menstruerade när det begav sig. Jag har aldrig hört om någon som har varit med om något liknande. Är detta normalt? vanligt?

– Sven Eric svarar
Hej. Låter märkligt att hormonerna skulle komma igång efter 5 års menopaus. Du bör nog låta någon läkare undersöka dig för att reda ut vad som händer.

Med vänlig hälsning,
SE

Hur blir jag av med mina klimakteriebesvär?
Hej. Är en kvinna på 55 år som varit i klimakteriet i några år. Har av läkare tidigare ordinerats Femanest, men får efter en hjärtklaffoperation för 1 år sedan inte äta hormoner p.g.a.propprisken. Har försökt med de flesta hälsokostpreparaten utan resultat. Äter 3 olika mediciner för hjärta och blodtryck som kanske tar bort effekten av de andra preparaten. Har kraftiga symtom av värmevallningar, svettningar, svåra sömnproblem, ingen sexlust, kraftiga humörsvängningar, periodvis depression, kraftig viktökning. Gyn.läk. tycker att det är bara att ”rida ut stormen”, men är rädd för att jag inte ska orka tills dess. Hur ska jag göra?

Tacksam för svar.

– Sven Eric svarar
Det är nog bra att låta bli klassiska östrogener med din historia. Varför inte prova något naturpreparat som tex Nutri5.

Med vänlig hälsning,
SE

Det svider i underlivet
Hejsan. Jag lider av uretrit, fick det första gången för 10 år sedan, blev för ca ett år sedan rätt bra. Var hos min gynläkare i april och fick Indivina för sömn och svettningar men efter 3 dagar kom uretriten tillbaka. Fick förra veckan Evorelplåster och ovesterinsalva, efter 3 dagar har jag trängningar och ett svidande och brännande i hela underlivet. Har för 5 år sedan ätit Oestriol med trängningar som följd. Det finns inga sådana biverkningar säger läkarna, men efter att ha provat tre gånger och blivit mycket sämre. Jag tål kanske inte östrogen. Vad ska jag göra?

Åsa

– Sven Eric svarar
Hej!

Det som Du beskriver låter jobbigt. Har man reagerat 3 ggr med uretrit efter östrogenbehandling finns det troligen ett samband även om det inte är vanligt, utan tvärtom blir många bättre i sin uretrit av östrogen.

Mitt förslag är att Du slutar med östrogen och i samband med din doktor försöker hitta ngn bra behandling (finns många olika beskrivna) för din uretrit så stt det blir bra. Sedan ska man nog vara försiktig med östrogen till dig, möjligen ngt svagare preparat, men först när uretriten är bra. Sedan måste man förstås fundera vilka besvär du har? Behöver Du östrogen?
Kan man hjälpa Dig på ngt annat sätt?

Med vänlig hälsning,
SE

Har jag kommit i klimakteriet?
Hej!

Jag blir 45 år i mars 2010. Min mens har hittills alltid varit exakt punktlig, inte ens när jag var utbränd rubbades den. Nu är mensen fyra veckor försenad. Jag har haft oskyddat samlag, och jag har exakt de symtom jag tidigare haft när jag varit gravid: mensvärk men ingen mens, mår illa, skärpt luktsinne, gråter lätt, det ”drar i upphängningsbanden” när jag reser mig hastigt.

Gjorde gravtest efter en veckas försening, negativt. Gjorde om det efter fyra veckors försening, negativt. Kan övergångsåldern börja så, att mensen bara upphör från ena dagen till den andra? Kan illamåendet, mensvärken och det vara klimakteriesymtom?

– Sven Eric svarar
Om mensen försvinner och du har litet diffusa symptom som inte är helt typiska för klimakterium, graviditetstest är negativt så bör du nog bli undersökt av gynekolog för att ev ta en del prover och säkert kunna säga varför du inte mår bra. Kan vara klimakteriet, men det är viktigt att man vet vad som händer ifall man inte mår bra.

Med vänlig hälsning,
SE

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.