Klimakteriet

Hur vet jag när min övergångsålder är över?
Jag har läst på ett hälsokostpreparat att det ska tas under hela övergångsåldern. Hur vet jag när ”min” övergångsålder är passerad?

– Sven Eric svarar
Man brukar säga att övergångsåldern börjar när menstruationerna upphör och man får besvär med värmevallningar eller svettningar. Övergångsåldern kan vara olika lång hos olika kvinnor. Den kan hålla på från 6 månader till 10 år. När besvären upphör brukar man säga att övergångsåldern är passerad. Om man medicinerar med ngt som ska lindra besvären och blivit besvärsfri, kan man behöver göra en paus i medicineringen för att se om besvären återkommer eller inte.

Med vänlig hälsning,
SE

Vad skall jag göra?
Hej. Jag har tagit östrogen i ca 13 år. För ca ett år sedan slutade jag pga alla debatter om hur farligt det är. Jag lider av hemska värmevallningar både natt o dag, som stör mig otroligt mycket. Min gynekolog tycker att jag ska fortsätta med östrogen, då han tycker att det är bättre att ha ett bra liv nu än att gå och oroa sig för eventuella sjukdomar. Jag fyller 61 år nu och vet inte vad jag skall göra. Har provat olika preparat från hälsokosten, men inget hjälper. Vad skall jag göra?

MVH Annette

– Sven Eric svarar
Jag håller med din gynekolog. Tycker att du i samråd med honom eller henne ska hitta det mest optimala preparatet som lindrar dina symptom och sedan använda det utan oro. Östrogener har faktiskt positiva hälsoeffekter också, fastän de ofta glöms bort i dag.

Med vänlig hälsning,
SE

Är jag i klimakteriet?

Hej. Jag hade de typiska klimakteriebesvären för nästan ett år sedan. Innan dess har jag inte alls haft besvär med svettningar på natten och plötsliga vallningar på dagen. Men sen som alltid varit regelbunden slutade kom inte. Detta varade ca 2 mån och sedan var detta över och mensen som vanligt igen. Jag har inte haft besvär sedan dess. Kan det verkligen vara dessa besvär? Finns det andra åkommor som kan ge dessa symtom? Kan cancer ge dessa symtom?

– Sven Eric svarar

Klimakteriet beror på att ”äggstockarna blir trötta” och inte längre producerar östrogen. Ibland kan man ha en förkänning av klimakteriet då äggstockarna sviktar en tid (oftast ngn månad) och sedan kommer igång igen. Jag tror på din beskrivning att det kan ha varit så för dig. Eftersom besvären helt har försvunnit tycker jag inte du behöver vara orolig. Kommer de tillbaka och om du inte mår bra, måste du låta ngn läkare undersöka dig för att se vad som är orsaken.

Med vänlig hälsning,
SE

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.