Klimakteriet

Jag vill inte förlora min sexlust
Hej. Jag är en kvinna 46 år gammal och har lite frågor. Jag svettas och har sömnproblem. Mina sömnproblem löser jag för tillfället med propovan. Och har ett mycket sexuellt aktivt liv vilket är viktigt för mig. Jag tränar styrketräning. Vad är progesteron? Hormonersättning ökar risk för cancer? Vad gör man då ? Går man upp i vikt om man tar hormonersättning? och jag vill inte gå upp i vikt.  Det stod att klimakteriebesvär kan orsakas av sköldkörtelsjukd. och lymfkörtelcancer. Jag känner av en knuta i min armhåla men tog vaccinationsspruta i slutet på nov. behöver jag vara orolig? Jag vill inte förlora min sexlust. Kan jag ta testesteron i små doser? Jag vill inte behöva ta glidmedel för att kunna ha sex men än så länge inget problem med det. Jag har ibland känt av torrhet. Om det blir problem vad gör jag då?

– Sven Eric svarar
Hej. Sömnproblem kan bero på klimakteriet men förstås andra orsaker också. Man måste undersöka dig, ta litet prover för att bättre kunna svara. Propavan anses som ett ”snällt” sömnmedel, Progesteron = gulkroppshormon= det andra könshormonet en kvinna har förutom östrogen.

Användning av hormon kan öka cancerrisk. Typ av preparat, dos och behandlingstid spelar roll. Hormoner kan hos vissa kvinnor öka aptiten och orsaka viktuppgång. Går inte att svara så här om en knuta, utan du måste läkarundersökas för att få besked. Vi ger ibland testosteron i låg dos tillsammans med östrogen för att förbättra sexlust. Torrhet i slidan beror oftast på östrogenbrist. Lokala östrogener som Ovesterin (receptfritt) kan hjälpa. Ibland kan glidmedel vara bra.

Med vänlig hälsning,
SE

Vad ska jag göra åt min hemska huvudvärk?
Jag är på mitt 49 år, kom i klimakteriet för ca. 2 år sedan. Då kom min hemska huvudvärk smygande , den har bara ökat med åren, just nu äter jag 30 mg. tryptosol. Det blev bättre första tiden, efter 3 mån. är jag tillbaks från början. Min doktor säger att det är migrän, sumaptriptan äter jag nästan dagligen känns inte bra! Har gjort en skallröntgen, den visade ingen avvikelse. Vad ska jag göra? Kan östrogen hjälpa?

– Sven Eric svarar

Migrän kan vara mkt svårbehandlad och kan ibland bli värre i samband med klimakteriet. Hos vissa kvinnor med migrän har östrogen lindrat.

Med vänlig hälsning,
SE

Hur tidigt i livet kan man få klimakteriebesvär?

Hej. Hur tidigt i livet kan man få dessa besvär som liknar klimakteriestadiets ?
Jag är 40 år och har haft dessa besvär i ungefär ett år? Tack på förhand , en som inte mår bra.

– Sven Eric svarar

Menopausen beror på att äggstockarna ”blir trötta” och inte längre producerar östrogen. Medelåldern för menopaus är i Sverige 51-52 år men kan komma både tidigare och senare. Kan i enstaka fall komma vid 25 och ibland först vid 55. En viss ärftlighet finns.Om Du inte mår bra bör du söka en läkare som kan fastställa om det är övergångsålder eller om det är ngn annan orsak till att du inte mår bra. Hur är det med mensen?

Med vänlig hälsning,
SE

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.