Klimakteriet

Jag är otroligt törstig
Hej. Jag har kommit i klimakteriet med värmevallningar och sömnproblem men ett ytterligare problem som jag har drabbats av är en otrolig törst på nätterna, jag vaknar 3-4 ggr varje natt och måste dricka mängder med vatten eftersom jag har en törst som efter att ha ätit salt sill i mängder, är detta vanligt?

– Sven Eric svarar

Hej. Kraftig törst är inget vanligt klimakteriesymptom. Du bör söka läkare för att utesluta njursjukdom eller diabetes.

Med vänlig hälsning,
SE

Jag vill undvika hormonpiller
Hej. Jag är 48 år, har inte haft mens på några månader och har milda klimakteriebesvär (värmevallningar, oro och lite nedstämdhet). Då jag träffat en härlig man, funderar jag på alternativa metoder ist för kondom, för att skydda mig från graviditet. Har varit i kontakt med både barnmorska och gynekolog och har fått flera olika svar. Den ena tyckte att jag via några inköpta stickor på apoteket, kunde testa när jag har ägglossning och då använda kondom, annars behövs inget skydd alls, medans den andra förespråkade kombinerade p-piller fram tills jag är 55, för säkerhets skull. Ytterligare ett förslag var minipiller.

Eftersom jag tror att klimakteriet är en naturlig process, vill jag helst inte ta några hormonpiller, om jag inte nödvändigtvis måste och hittills är det hanterbart ur den synpunkten. Pratade med en väninna som trodde att om man inte har mens längre, kan man väl inte bli gravid och varför då ta p-piller? Samtidigt vill jag verkligen INTE bli gravid.

Vore tacksam för ett råd i denna fråga, vad som kan vara mest lämpligt för mig? Är frisk i övrigt, lever hälsosamt, tränar och äter sunt och har inga sjukdomar i släkten att ta hänsyn till.

Med vänlig vinterhälsning,
Susanne

-Sven Eric svarar
Det låter onekligen som ett begynnande klimakterium och då är fertiliteten förstås nedsatt, men man kan inte säga att den är borta förrän mensen ändå har varit borta mer än 6 månader + andra tecken, eventuellt mätning av FSH. Vill du inte ha hormoner finns ju spiral, men det kanske är att påverka dig alltför mycket, även om många kvinnor har spiral utan problem. Kondom och dagen efter-piller kan vara ett alternativ, men jag såg att du inte direkt tyckte om det. Något som ofta fungerar bra är att ta det svagaste minipillret = ”MINI-PE”, som har låg dos och inte så många biverkningar. Det påverkar inte klimakterieprocessen och är inte det mesta effektiva pillret, men när fertiliteten är nedsatt kan det räcka ändå.

Med vänlig hälsning,
SE

Mensen strular

Min mens har strulat några månader. Jag är 44 år. I maj förrra året råkade jag ut för lungemboli och en propp. Fick då en del medicin mest vattendriven men även revatio som jag tar tre gånger om dagen. Det var efter jag började ta den som jag tror det hände något i kroppen eller om det av naturlig gång är på väg att upphöra. Vore tacksam om jag kunde få svar på detta.

Med vänliga hälsningar,
Madeleine

– Sven Eric svarar

Om man är svårt sjuk kan det ju påverka hormonbalansen. Jag tror inte att ett ämne som sänker blodtrycket som REVATIO skulle ge sådana besvär.

Med vänlig hälsning,
SE

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.