Klimakteriet

Hur stor är risken att bli gravid?
Hej. Jag heter Gunilla och är 52 år. Jag tog ut min kopparspiral i augusti 09 pga. mycket rikliga blödningar. Nu har blödningarna minskat, mensen hoppar över någon månad då o då. Min fråga är: Hur stor är risken att bli gravid i min ålder? Jag har en Hormonspiral på recept, men behöver jag den? Skulle helst vilja slippa sätta i den. Men vi är ju lite oroliga min man o jag, kärlekslivet är jobbigt när man måste avbryta ibland. Hoppas på svar.

Mvh,
Gunilla

– Sven Eric svarar

Hej. Risken att bli gravid efter 50 måste anses som minimal, även om ngt enstaka fall finns beskrivet i litteraturen. Om mensen är oregelbunden anses det också vara svårare att bli gravid. Det är aldrig fel att skydda sig, men du behöver nog inte vara speciellt orolig för en eventuell graviditet.

Med vänlig hälsning,
SE

Beror vår mammas symtom på klimakteriet?
Hejsan. Jag är en tjej på 19 år som har några frågor angående symptom i klimakteriet. Jag bor tillsammans med min mamma (50 år)och mina två småbröder (14 år, resp 17 år). I somras skiljdes våra föräldrar, och efter skilsmässan har vår mamma blivit (seriöst) HELT TOKIG! Hon skriker och gapar för ingenting. Hon blir lätt upprörd, irriterad, hon gnäller, klagar och ser ner på saker och ting (även människor), hon har svårt att visa tacksamhet, är pessimistisk, envis och hon har även sömnsvårigheter. Vår mamma har i många år rökt, men efter skilsmässan lovade hon att hon skulle sluta, vilket hon inte gjort (fast det förnekar hon). Nu är hon smygrökare, och rökhostan blir allt värre!! Hon klagar på vår pappa varje dag, då hon sätter vår psykiska ohälsa i obalans.

Jag har alltid kommit jättebra överens med mina föräldrar, men nu när jag bor ensam med mamma, utan pappa, under samma tak märks det hur vi går varandra på nerverna.Hon blir helt maniskt irriterad på mig, mina vardagliga vanor och sysselsättningar. Ibland känns det nästan som om hon tävlar med mig. Tex. vem av oss som är duktigast eller smalast (helt idiotiska saker). Jag kan väldigt ofta få för mig att hon är avundsjuk på mig; hon inser att hennes ålder börjar komma ikapp henne samtidigt som hon ser mig; en tonåring som har hela livet framför sig. På något sätt känns det som om hon önskar att hon vore 19 år igen. Hon klankar väldigt ofta ner på mig och mina syskon. Beror det på att hon vill känna sig bättre än oss?
Beror dessa symptom på klimakteriet? Vad kan vi göra?

– Sven Eric svarar

Hej ! Hon har det säker jättejobbigt med skilsmässan och krisreaktion i samband med detta. Det låter också som om hon skulle ha hormonella störningar med kraftiga humörsvängningar och söker ångest ibland och irritabilitet som ger ”kort” stubin. Hon vill säkert int vara eller må så här, men kan inte riktigt kontrollera beteendet. Hon skulle nog må väl av att prata med en kurator + sin husläkare eller gynekolog och se hur man skulle kunna hjälpa henne att må bättre.

Med vänlig hälsning,
SE

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.