Klimakteriet

Jag är rädd för cancer
Hej! Jag är en kvinna som haft problem med rikliga blödningar, som jag tagit Primolut nor i 3 gånger 3 månader förra året. Min mens blev då regelbunden och rätt liten mängd. Nu har det gått 6 veckor emellan, och jag blöder jättemycket på 6 dagen. Jag vill inte äta gulkroppshormon, för jag blev väldigt nedstämd, och fick ömma knutor i brösten som jag fick kolla med ultraljud och mammografi. Det visade inte cancer, men jag är rädd att det ökar risken.

Jag har vid ultraljudsundersökningarna när jag har blött mycket haft en förtjockad livmoderslemhinna, jag fick då reda på att detta kan vara farligt. Är det inte normalt när man kommer i klimakteriet att man har rikligare blödningar? Måste man ta hormoner eller blir det cancer om man låter bli? Mina väninnor som har liknande problem, har fått svaret att detta är normala symptom i klimakteriet. Kan tillägga att jag gjorde en mindre skrapning på den förtjockade slemhinnan, som då var 17mm för ca 2 år sedan och det visade inget onormalt. Jag tycker att det är jobbigt när man ska gå och vara rädd för cancer, varje gång man blöder rikligt.

Tacksam för svar,

MVH Tina!

– Sven Eric svarar

Cancer i livmodern brukar inte ge rikliga blödningar utan mera ofta envisa småblödningar. Tjock slemhinna och rikliga bödningar brukar oftast ha hormonella orsaker och behandlas bäst med hormoner som tex Primulut Nor 10 dgr/månad som du prövat. Ett annat alternativ kan vara hormonspiral: Mirena. Man kan också överväga att göra en ”hyvling” av livmoderslemhinnan. Besvären du beskriver är ju inte farliga, men kan förstås vara jobbiga och hur drastisk behandling man ska tillgripa beror ju på hur jobbiga dina besvär är.

Med vänlig hälsning,
SE

Ska jag ta östrogentabletter?

Hej. Jag är 43 år och har varit hos min gynekolog för mina besvär. Jag har oregelbunden mens sedan 3 år tillbaka, den kan vara borta i 3 mån men sen kommer den tillbaka. Har mensvärk emellanåt och nu har jag varit hos min gynekolog ang klimakteriet. Jag har lite värmekänsla är orolig och känner trötthet. Nu vill hon ge mig novofem östrogentabletter, men hon har inte gjort några tester som faktiskt visar att jag har kommit in i klimakteriet. Ska jag ta tabletterna eller inte? Jag är orolig när det gäller östrogen.

Mvh,
Charlotte

– Sven Eric svarar

Hej. Ibland kan man ha förkänningar av klimakteriet flera år innan det kommer på riktigt. Man kan använda hormoner som Novofem i perioder för att se ifall man mår bättre. Tycker att du ändå ska prova ngn månad vad din läkare skrivit ut.

Med vänlig hälsning,
SE

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.