Klimakteriet

Kan jag fortfarande bli gravid?
Är snart 52 år. Har haft p-spruta i många år så jag har inte någon mens. Nu säger barnmorskan att jag kan sluta med p-spruta. Att jag inte blir gravid. Hur säker kan jag vara eftersom jag inte fått mens, vet ej heller om jag kommer att få någon mer mens. Skulle tagit nästa spruta v.8.

-Sven Eric svarar

Det är mkt ovanligt att man blir gravid efter 50. Om Du slutar med p-sprutan, kan man ta ett blodprov för att se om Du är i övergångsåldern. Provet heter FSH och blir förhöjt när man är i övergångsålder. P-sprutan sänker detta värde, varför sprutan måste ”gå ur kroppen” innan man kan ta prov.

Med vänlig hälsning,
SE

Är det normalt att mensen kommer tillbaka?
Först var min mens borta i ca ett halvår då dök den upp och jag hade den några ggr, väldigt sparsamt. Därefter har den varit borta ett helt år och nu plötsligt så fick jag den och den är väldigt riklig. Är detta normalt, jag trodde att mensen var över och jublade, naturligtvis, över det? Annars för övrigt är allt OK.

Med vänlig hälsning

-Sven Eric svarar

Visst kan det strula så ibland. Man brukar dock rekommendera att om mensen varit borta mer än 6 månader och det sedan kommer en blödning bör man bli undersökt av gynekolog.

Med vänlig hälsning,
SE

Är jag i övergångsåldern?
Hej. Jag har en hormonspiral som gör att jag inte har någon mens, men sedan några månader har jag värmevallningar o torra slemhinnor i munnen o underliv. Hur vet jag om jag är i övergångsåldern. Jag är 47 år.

Mvh Barbro

– Sven Eric svarar
Man kan ta ett blodprov (FSH) som brukar reagera vid övergångsålder trots att man har hormonspiral.

Med vänlig hälsning,
SE

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.