Klimakteriet

Beror mina problem på klimakteriet?
Hej! Jag är en vanlig mamma på 42 år i år och som börjar känna av vad jag tror kan vara klimakteriebesvär. Min egen mor förlorade sin mens när hon var runt 45 år. Mensen krånglar hela tiden, förskjuts några dagar. Trycket, spänningar byggs upp jättemycket de första dagarna, sedan är det som man öppnar en kran och blöder jättemycket och då bli trycket på andra hållet. Nästa dag är det slut. Känner i kroppen att det börja bygga upp spänningar i kroppen igen och sedan blöder man en om gång till. Så där håller det på. Fryser och bli varm, fryser, ibland röd om kinderna. Lätt huvudvärk. Det känns som om kroppen har kommit ur balans. Den vet varken ut eller in. Jag blir lite rädd också för detta, för jag känner inte igen det här. Högt blodtryck tror jag att jag inte bruka ha i vanliga fall. Håller mig igång med motionscykling, jobbar och någorlunda smal.

Tror ni att jag alltid har högt blodtryck eller är det på grund av att jag har kommit in i klimakteriet (menopaus)? Jag brukar inte må så här i vanliga fall. Konstigt. Orolig känner jag mig. Vad ska jag göra? Tacksam för råd!

Hälsn. Charlotte

– Sven Eric svarar
Det låter som ngn sorts obalans. Kan vara förkänningar till klimakterium. Jag tycker att du ska gå till ngn läkare som får undersöka dig och ev ta prover för att kunna få ett bättre besked.

Med vänlig hälsning,
SE

Har jag kommit in i klimakteriet?

Hej! Jag har den senaste veckan känt mig hängig och orkeslös. Har börjat svettas och känna mig allmänt varm. Dessutom får jag ungefär mitt på dagen ett tryck över huvudet som är obehagligt. Brukar gå över framåt kvällen. Kan detta vara klimakteriet som börjat? Använder hormonspiral som nu är fem år gammal. Har därför ingen koll på min mens. Tacksam för svar.

Ann-Sofie

– Sven Eric svarar

Det är omöjligt att via mail diagnostisera vad som gör att du inte mår bra. Visst kan det vara klimakterium, men du bör låta ngn läkare undersöka dig för att få bättre besked.

Med vänlig hälsning,
SE

Risk för bröstcancer?
Kan man få bröstcancer av Primolut Nor, eller hormonspiral?

– Sven Eric svarar

Med hormonspiral har man en minimal dos hormon ute i blodet, med Primolut Nor mkt högre. Långvarig exponering för gulkroppshormon (som noretisteron i Primolut Nor eller levonorgestrel i hormonspiralen) har diskuterats spela roll vid bröstcancerutveckling, men inga säkra data finns.

Med vänlig hälsning,
SE

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.