Klimakteriet

Jag tror att jag har kommit i klimakteriet
Jag tror att jag kommit i klimakteriet för mensen har plötsligt uteblivit. Jag har i samma veva drabbats av ”globus” en klumpkänsla i halsen som är väldigt irriterade. Kan dessa två tillstånd ha något med varandra att göra? Dessutom har jag fått lätta problem med klåda och småsår lite var stans på kroppen, och dessa läker inte som dom gjorde när jag var yngre. Jag är snart 50.

Tacksam för svar.

Gun

– Sven Eric svarar

Globuskänsla och småsår på kroppen är inga vanliga klimakteriesymptom. Du bör läkarundersöka dig för att få en diagnos och hjälp med behandling.

Med vänlig hälsning,
SE

Kan man ta östrogen om man har endometrios?
Hej, jag är en kvinna inne på mitt 49:onde levnadsår. För ca: ett år sedan togs blodprov som visade att jag inte var i klimakteriet. I höstas blev jag dålig med ökad oro och ångest och mycket nästäppa till och från. Nu mår jag lite bättre men har mycket oro som gör att jag inte känner igen mig. Ett stort problem är också att sedan i 30 års åldern har jag diagnosen endometrios som ”bråkar” med mig till och ifrån. Detta gör att jag inte skall äta östrogen då det kan bli värre. Snälla hjälp mig.

– Sven Eric svarar

Endometrios kan försämras av östrogener, men det är framförallt om man blöder som denna risk är stor. Har man en låg dos av ngn östrogen eller östrogenliknande preparat och inte blöder kan det vara OK, förutsett att Du förstås upplever att du mår bättre av preparatet så att det är ngn nytta med behandlingen. Du bör nog också konsultera en läkare för att bli undersökt och se om man på ngt bra sätt kan hjälpa dig att må bättre.

Med vänlig hälsning,
SE

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.