Kost och hälsa

Marlene Gustawson
– Fråga Marlene om hur du får en glad kropp som håller livet ut.

Marlene är kostrådgivare, diplomerad fyto (ört) och näringsterapeut. Hon driver Optimal Hälsa och är även aktiv som kostrådgivningsexpert på GI Viktkoll. Marlene är författare till Livsstils/kokboken ”Livet är en fest”.

Tidigare frågor till Marlene.


Speciell föda vid klimakteriet?

Hej Marlene!
Jag undrar om det är någon speciell kost man skall äta  när man kommit in i klimakteriet? Jag är 46år och tränar regelbundet men vill gå ner ca 5-6 kg..äter vitaminer och magnesium (har en del muskel kramper).
Kanske behöver lägga till mera vitaminer?
Tacksam för svar.

– Marlene svarar:
Visst kan man hjälpa till med kosten. Sojaproduketer tex tofu som är en toppenprodukt vi kvinnor här i Norden inte har vågat oss på i så stor utstråckning. Själv fräser jag den i lite smör och curry och gör rotgrönsakspytt med tofu. Kalkon, potatis,banan innehåller mycket tryptofan som bildar serotonin som är ett hormon som gör oss trygga. Ha potatisen kall och bananen lite omogen så blir det inte så mycket socker.
Socker/ kolhydrater får ju vårt blodsocker att åka berg och dalbana så det ska vi vara försiktiga med

Innehåller soja kvinnliga hormoner?
Hej. Mitt namn är Johanna, och jag har en liten fråga om soja som jag länge har velat ha besvarad. Jag skulle bli väldigt glad om du kunde hjälpa mig! Jag har läst mycket om soja och sojabaserade produkter som tofu, sojamjöl, sojakött, sojamjölk m.m. Jag har upptäckt att det står väldigt olika vad gäller hälsa och soja. Det jag undrar mest över är det här med hormoner och soja.

På en del ställen står det att soja innehåller kvinnliga hormoner, så män borde undvika soja, och på andra står det tvärt om. Om det är så att soja innehåller manliga hormoner så vill jag ju inte äta det i större mängder. Jag är 17 år och kanske inte helt färdigutvecklad, så jag vill ju inte riskera att få i mig fel hormoner. Eftersom jag vill prova på att bli vegan så kommer jag ju att äta en del sojaprodukter. Jag hoppas att du kan svara på min fråga, tack på förhand!

Mvh, Johanna Olofsson

– Marlene svarar:
Hej Johanna. Soja har varit en matkultur i tusentals år. Sojabönan har ett högt innehåll av protein. Bönorna innehåller även växtöstrogener. Dessa är ämnen som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen. En kost rik på soja har visat sig ge flera fördelar för hälsan. Studier har visat att det sänker kolesterolhalten och därmed förebygger hjärtsjukdom. Andra intressanta studier påstås ha visat att soja förebygger flera cancersjukdomar, som bröst- och prostatacancer samt kan hjälpa kvinnor med klimakteribesvär.

Soja kan påverka effekten av läkemedel mot tex bröstcancer så man ska alltid prata med sin läkare om sin kost om man intar medicin. Sojamjölk kan inte användas som bröstmjölk. Man bör vara observant med sojaprodukter till barn just p.g.a. innehållet av växtöstrogenerna.

Med vänlig hälsning,
Marlene

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.