Kost och hälsa

Jag vill hjälpa människor till en bättre hälsa
Hej Marlene. Jag har en fråga, jag tycker om att hjälpa människor och jag vill hjälpa människor få ordning på och bibehålla sin hälsa. Vore super-tacksam för tips på hur man tar sig till för att få göra det!

Samira El Faddali

– Marlene svarar:
Hej Samira. Visst känns det gott i både kropp och själ att få hjälpa. Jag vet inte inte riktigt om du vill ha det till ditt yrke eller jobba för sakens skull för att du brinner för hälsa. Det finns säkert svar hos din kommun, tex. att upplysa i skolor, dagis eller
Äldrevård. På alla dessa platser finns så mycket att göra när det gäller kost och hälsa.

Varmt lycka till,
Marlene

Behöver jag mer fett för att gå ner i vikt?
Hej. Jag såg i morse i Metro en artikel ang låg ämnesomsättning och att man kan medicinera för det. Jag var inne på hemsidan och hittade det här:

”En alltför proteinrik kost. Protein innehåller aminosyran tyrosin vilken är nödvändig för bildandet av T4 och T3 i sköldkörteln. Dock kan en proteinrik kost leda till att man får höja läkemedelsdosen av sköldkörtelhormoner. Om detta vittnar bland andra Dr Broda O Barnes. Det kan bero på att man vid en proteinrik kost får i sig mindre andel fett, som ger mycket ATP, det vill säga energi till kroppens celler. Fett ger tolv gånger så mycket ATP som kolhydrater. Protein ger däremot ingen ATP alls.”

Jag har ju ätit en mycket kolhydratfattig kost då jag vill gå ner i vikt och nästan bara ätit protein och normalt med fett. Nu undrar jag om det beror på detta som jag går ner otroligt långsamt i vikt (1 kg/mån). Vad kan jag göra??

Mvh
Helene

– Marlene svarar:
Hejsan. Ja det finns många teorier. Att äta för mycket kolhydrater tror jag är en av orsakerna till att vi inte får igång fettförbränningen utan lagrar istället. Men du ska inte vara rädd för fett, det är som sagt det som ger energi i stor utsträckning. Många som går på extrema dieter kommer till en platå då de upphör att gå ner i vikt och i många fall kan det bero på tyrosinbrist!

När kroppen inte kan bilda adrenalin tappar den också möjligheten att frisätta fett från fettcellerna, eftersom adrenalin är det hormon som talar om för fettcellerna att frisätta fett, vare sig fettförbränningen framkallas av träning eller kaloriunderskott. Tyrosin finns i relativt begränsad mängd i maten och det kan vara nödvändigt med ett kosttillskott.

En annan faktor som kan leda till tyrosinbrist är alkohol. När vi dricker alkohol frisätts stora mängder adrenalin. När adrenalinet tar slut blir vi trötta och svaga. Jag tycker att du ska ha tålamod. Bäst är att äta en varierad kost och begränsa men inte utesluta
kolhydrater.

Med vänlig hälsning,
Marlene

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.