Kost och hälsa

Är proteinpulver bättre än hemmarecept?
Hej. Mitt namn är Melissa. Det är så att jag har börjat träna på gym igen och behöver lite hjälp med att göra en rätt proteindryck för mig. Jag vill få en fastare kropp och förbränna fett och få bra resultat. Jag undrar om du kan hjälpa mig med en bra hemgjord proteindryck som undviker viktökning? Jag vill helst gå ner i vikt. Fick ett förslag på en drink som innehåller havregryn, oboy, banan och mjölk. Vad anser du om denna? Skulle du rekommendera någon annan, i så fall vad? Skulle gärna uppskatta om jag fick ett svar.

MVH,
Melissa

– Marlene svarar:
Hej Melissa. Jag tycker att du ska satsa på ett bra proteinpulver som är osötat och med enzymer som hjälper dig att bryta ner proteinet. Ett bra proteinpulver ger ca 20 gram rent protein. Till det kan du lägga till en banan och tex psylliumfröskal som du mixar. En sådan drink passar efter ett träningspass.

Bästa hälsningar.
Marlene

Hur blir jag av med min mage?
Hej. Jag är 51 år och har inte haft mensen på över 1 år och räknar med att jag är i klimakteriet. Jag har alltid varit smal men nu har jag blivit så tjock, speciellt runt magen. Är det nåt jag kan göra med det?

– Marlene svarar:
Hej. Din ämnesomsättning och matsmältning blir långsammare i och efter klimakteriet. det kan leda till en ökning av fettvävnaden utan att du äter mer. Så en kost med mindre intag av energi men med mycket näring är att rekommendera. en viktig bit i det hela är också regelbunden träning. Det är viktigt att du får tillräckligt med vitaminer och mineraler. Rådfråga en duktig hälsokostbutik om möjlig kosttillskott.

Bästa hälsningar,
Marlene

Hur mycket antioxidanter kan man ta?
Är det så som jag inbillar mig, att det inte är så himla lyckat om man  stoppar i sig allt för många antioxidanter ? Måste väl vara jämvikt med  radikaler ? Nä, nu ska jag inte skriva som om jag förstår sånt här –  använda fina termer och så. Jag undrar egentligen om det är så lyckat att dricka kaffe, samtidigt  som jag löser upp C-vitaminer i ett glas och dricker. Dessutom inmundigar s k kvinno-tabletter. Och dricker Pro-viva ? Är det inte verkande och motverkande ämen på samma gång ? Kaffe ”dödar” väl C-vitaminer – precis som jag, som blodgivare fått  lära att jag inte bör få järntabletter för att kompensera förlusten.  Mitt blod är järnrikt ändå. Jag älskar ju leverpastej. Och broccoli.  Och blodkorv.

Annika Lundberg

-Marlene svarar

Hejsan. Visst ska det vara en balans mellan fria radikaler och antioxidanter men oftast är vi i ett behov att få i oss antioxidanter. Du ska inte blanda c-vitaminer och kaffe det är helt rätt. Om du nu vill ha en kopp kaffe ta den som den är och blanda inte in varken kosttillskott eller något annat. Proviva innehåller ganska mycket kolhydrater som blir socker.

Bästa hälsningar,
Marlene

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.