Nutri5

Vågar jag äta Nutri5?
Det är två år sedan jag hade en operation för bröstcancer. Den har inte spridit sig. Den var hormonberoende. Operationen gick mycket bra, eftersom jag fortfarande lever. Men jag måste äta tamoxifen, varje dag i sammanlagt fem år. Det dränerar mig verkligen på hormoner. Fram till den dagen jag upptäckte att jag hade cancer brukade jag äta milda piller (östrogen med andra ord). Jag mådde alltid mycket bra, var sällan sjuk och hade mycket bra värden för varje kontroll. Före operationen och östrogentabeltterna var jag en stor optimist, hade bra sex, och var alltid glad. Nu har jag klimakteriebesvär med fruktansvärda svettningar, sover på svaga citalopran + sömntabletter. Är dessutom alltid trött är och har tappat motivationen.

Vad säger du? Vågar jag äta nutri5? Skulle du våga gå emot läkare och onkologer som fördömer alla de preparat som troligen kan stimulera tillväxthormon igen. Jag är 64 år men utseendet matchar inte min ålder – ser ut som 50 men det är genetiskt.

– Dr. Lars Høie svarar:
Detta är en riktigt svår fråga att besvara. Även om det nyligen publicerades bevis på att kvinnor med det högsta intaget av sojaprotein och / eller soja-isoflavoner var mindre benägna att drabbas av upprepad bröstcancer (oavsett om de tog Tamoxifen eller inte), är detta inte en uppfattning som delas av alla specialister på detta område. Jag måste säga i detta fall att du bör konsultera din läkare. Om du vill visa din läkare studien hänvisar jag till nedanstående länk:

http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/302/22/2437

Med vänliga hälsningar,
Dr. Lars Høie

Kan jag sluta med östrogen och ta Nutri5?
Hej!
Jag vet inte om jag missuppfattat ett svar till ”kvinna 60 år” Hon rekommenderas att sluta med östrogen innan hon börjar med ert preparat. Vad finns det för anledning? och hur länge är det meningen att hon ska göra uppehåll?

Jag tar själv östrogen sen ett år tillbaka men har inte fått fullgod effekt på vallningar. Tänkte att jag kanske kunde göra ett tillägg med Nutri 5 för att se om det kan bli bättre? Jag är inte så pigg på att först sluta helt med östrogen eftersom det tagit flera månader att bli någorlunda bra och det verkar ju vara detsamma med Nutri 5 att det tar lång tid innan effekten märks. Kan man inte bara sluta ta östrogen en dag och börja med Nutri 5 nästa dag?

Tacksam för råd och synpunkter.

– Dr. Lars Høie svarar:
Jag skulle skulle inte rekommendera att du tar Nutri5 och östrogentabletter vid samma tidpunkt eftersom vi inte har genomfört några kliniska studier på denna kombination. På grund av riskerna med östrogenbehandling rekommenderar vi istället att du byter till Nutri5, men räkna med att vissa symtom kan komma tillbaka innan du får någon effekt av Nutri5, oftast inom ett par veckor.

Med vänliga hälsningar,
Dr. Lars Høie

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.