För mycket att göra – en perfekt vecka!

Promenad till Ramsö i blå timmen

Lördag – trött och nöjd. Efter en perfekt vecka med alldeles för mycket att göra! Jag fick verkligen mycket klart för mig vilken skillnad det blir på mig, energin, dagen och kvalitén i mina möten och i mitt övriga arbete, när jag tar hand om mig själv och när jag inte gör det. Och att det i princip inte tar någon tid, eftersom den lilla tid det tar ger dubbelt tillbaka.

Med att ta hand om, menar jag  i det här avseendet, att efter en arbetsuppgift (ett färdigt dokument, ett möte, en uppdatering av något, en faktura, ett protokoll, ett samtal…) ta en liten, liten paus. Stanna upp, känna att det som är avklarat är avklarat, även om det inte är helt färdigt. Att rensa kropp och hjärna inför nästa arbetsuppgift. Kanske rent av känna några andetag i kroppen. Lämna skrivbordet, mottagningsrummet, affärsdisken och liknande en liten stund. Gå på toa. Ta en kopp kaffe. Äta. Dricka. Byta några ord med en kollega. Sträcka på sig. Resa sig om man suttit, sätta sig om man stått upp. Bryta, helt enkelt. Avsluta.

Det är ett enkelt och snabbt sätt att skapa energi för nästa uppgift. Är arbetsuppgifterna av den karaktären att det inte finns några naturliga avslut kan klockan vara till hjälp. Det går att bestämma när det är dags för ett litet avslut – en paus. Och fokusera en liten på det som blivit gjort och släppa det innan det är dags att gå vidare.

Det är en fantastisk känsla att ha klarat av en lång och intensiv dag, vara trött och nöjd. Sätta sig lite på motionscykeln, ta en promenad, sjunka ner i soffan… Särskilt om det är nödvändigt att jobba lite till. Även här gör den lilla pausen underverk.

Någon dag missade jag det här. Det hjälper inte alltid att veta, att ha det som en del i yrket, det är lätt att glömma sig ändå. Och vilken skillnad! det kändes som jag inte hann något vettigt. Hjärnan gick i spinn, kroppen blev spänd och trött, det kändes som jag hade ännu mer att göra för jag började göra flera saker samtidigt, plågades av att känna mig kissnödig och hungrig när jag tyckte jag inte hade tid ens för kroppens mest elementära behoven, var lätt irriterad när jag kom hem, urtrött. Och tog upp datorn direkt för att jag tyckte jag behövde göra färdigt några saker. Bar på en känsla av missnöjdhet med dagen. Inta ha räckt till. Inte hunnit med. Sömnen kom först en bra bit efter jag lagt mig och när jag vaknade fanns en molande huvudvärk.

Som tur var gav jag mig själv bara EN sådan dag, den här veckan.

Lördag, trött och nöjd. Återhämtning. Lite eftersläpande arbete. En promenad i den blå timmen över isen till Ramsö. God middag och ett gott glas vin blir kronan på verket.

Ge dig en avkopplande helg!
/Anneli

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.