Granatäpple – superfrukten!

Granatäpple är sprängfyllt med hälsa och antioxidanter. Inte bara motverkar den rynkbildning, vilket ny forskning från University of Michigan har visat, men den bekämpar även de cancerframkallande fria radikalerna som bildas när vi solar för mycket eller bor i förorenade storstäder och stressar. Granatäpple innehåller även massor av kalium och ellaginsyra som stärker immunförsvaret och håller förkylningar på avstånd. Det finns alltså flera anledningar att äta granatäpple och här kommer fyra bra sådana!

Granatäpple:

1) Skyddar mot cancer, bland annat bröstcancer
Granatäpple är fyllt av antioxidanter som bekämpar de cancerframkallande fria radikalerna och skyddar dig därigenom från olika sorters cancer. Israelisk forskning har visat att oljan i granatäpplefröna är giftig för bröstcancerceller. Så många som 56% av cancercellerna förgörs när de utsätts för granatäppleextrakt! Forskning visar också att granatäpple skyddar mot lungcancer och hudcancer.

2) Håller ditt hjärta friskt
Forskning har visat att granatäpplet motverkar bildning av det skadliga LDL-kolesterolet i blodkärlen och skyddar därför även mot åderförkalkning och blodpropp. Man tror att det är mängden tanniner och antocyaniner, de ämnena som ger granatäpplet dess syrliga smak och röda färg, som bekämpar LDL-kolesterolet och minskar blodtrycket. Granatäpple innehåller även ämnen som finns i grönt te (polyfenoler och katechiner) vilket skyddar ditt hjärta från blodpropp.

3) Motverkar snuvig näsa
Antioxidanterna, speciellt fenoler och ellaginsyra, i granatäpplet stärker ditt immunförsvar och bekämpar förkylningscellerna innan du hinner utveckla en förkylning.

4) Stärker dina muskler och nerver
Kalium är viktigt för många av kroppens enzymprocesser i musklerna och nervsystemet. När du motionerar är det viktigt att få i sig kalium i kosten eftersom kaliumbrist kan leda till yrsel, muskelkramper och hjärtstopp. Rekommenderad kaliumdos är 3 gram kalium per dag. Granatäpple innehåller 259mg per 100 gram, jämfört med ett vanligt äpple som innehåller 89mg per 100 gram.

Tips: För att få alla vitaminer i granatäpplet så skär av toppen av granatäpplet och dela den i klyftor på längden. Ta klyftorna och vänd insidan utåt över en skål med vatten så kärnorna hamnar i vattnet. Sila bort vattnet och använd kärnorna!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.