Torra slemhinnor

Som en naturlig del av kvinnans åldrande börjar processerna i kroppen gå långsammare samtidigt som kroppens östrogennivå sjunker. Slemhinnorna i underlivet kan då bli torra och sköra vilket är ett vanligt problem. Mer än hälften av kvinnor som drabbas gör det cirka 5-10 år efter menopausen och kan få besvär av torra slemhinnor i underlivet med sveda, klåda, och sparsamma blödningar.

Skörheten i slemhinnorna kan leda till att samlag är smärtsamma vilket i sin tur påverkar sexlusten negativt. Muskler och slemhinnor i slidan och urinröret är inte heller lika elastiska som tidigare. Därför kan musklerna inte tillsluta urinröret lika bra. Urin kan då läcka ut från urinblåsan när man hostar, nyser, skrattar eller hoppar. Man kan också ha lättare för att få urinvägsinfektioner. De nattliga svettningarna kan också göra att man får minskad sexlust.

Dessa fysiska förändringar kan göra att den sexuella lusten minskar. Eller så sker exakt det motsatta! Med barnen utflugna kan mer tid och fokus läggas på varandra vilket kan ge förhållandet en nytändning. Ofta har man dessutom en bättre ekonomi vilket ger en mer handlingsutrymme till att vårda sitt förhållande. En annan vanlig orsak till ökad sexuell lust är att kvinnor i medelåldern ofta hunnit lära känna sig själva och därigenom ökat sin självkänsla. Från att kanske låta sin familjs behov gå före sina egna önskningar vågar man ta mer plats och stå för det man tycker. Att känna igen sina egna behov och veta vad man vill gör att man förhåller sig mer avspänt till sin kropp och partner vilket kan påverka den sexuella lusten positivt. Den sexuella lusten har alltså inget att göra med att kroppen och den sexuella förmågan förändras. Lusten kan fortfarande vara densamma oberoende ålder.

Kvinnor vill ofta inte ta upp vaginal torrhet och resulterande sexproblem med sin läkare. Men kvinnor behöver inte leva med vaginal torrhet och smärtsamma samlag, det finns lösningar. Användning av extra glidmedel eller salvor kan hjälpa, annars kan vaginal torrhet också behandlas lokalt med östrogen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.