Kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall är vanligt och innebär att man tappar håret, större delar av det eller bara fläckvis. Hos män börjar håravfallet ibland redan i 20-årsåldern när hårfästet kryper bakåt och håret tunnas ut på hjässan. Precis som män kan kvinnor drabbas av håravfall.

Orsakerna till håravfall är många. Det kan bero på ärftliga faktorer, stress, sköldkörtelproblem eller som en bieffekt av mediciner. I de flesta fall beror håravfall på stora hormonförändringar.

Under livet minskar produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen. Liksom puberteten och graviditeter är klimakteriet faser i livet med stora hormonella förändringar. Då kvinnor når övergångsåldern sjunker östrogenet i snabb takt. Detta kan i sin tur leda till att håret tunnas ut och en del upplever också en ökad hårväxt i ansiktet.

Håravfall drabbar inte alla kvinnor i klimakteriet även om håravfall är ganska vanligt. Det vanligaste är då att håret blir tunnare än vad det varit tidigare. Det är inte på något sätt farligt, men om håravfallet kommer väldigt hastigt kan man för säkerhets skull besöka en läkare för att utesluta medicinska orsaker.


Förhindra att tappa håret med enkla medel

Det finns en del man kan göra själv för att förhindra håravfall. Grundläggande är att minska på stressen, träna och sova tillräckligt för att må bra inte bara på utsidan men också insidan. Viktigt är också att ha en välbalanserad kost som innehåller mycket frukt och grönsaker som tillför nödvändiga vitaminer, mineraler och antioxidanter till kroppen. Vill man behandla håravfallet på ett mer direkt sätt finns det olika naturliga tillskott som hjälper vid klimakteriebesvär som kan förebygga både håravfall och andra symptom som är typiska då man är i övergångsåldern. Dessutom har de flesta apotek produkter som motverkar håravfall och som kan påverka hårväxten på ett positivt sätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.