Muskler och leder

Muskler och leder
Fibromyalgi är en av de vanligaste sjukdomarna som påverkar muskler, senor och leder hos kvinnor. Sjukdomen innebär att smärtimpulserna förstärks. Det gör att man bli mycket känslig för smärta. Oftast har man värk i muskler, men det kan ofta också vara leder, ledband och skelett.  Symptomen inkluderar långvarig ömhet i musklerna, muskelstelhet, sömnlöshet, utmattning, humörsvängningar, ångest och depression.

Orsaken till sjukdomen är fortfarande okänd. Ungefär 85-90 % av alla fall av fibromyalgi avser kvinnor och de flesta kvinnor är i åldern 40-55 år när de diagnostiseras. Många forskare undersöker därför sambandet mellan klimakterium och fibromyalgi även om bristen på forskning inom området gör sambandet osäkert.

Det finns tyvärr inget sätt att förebygga fibromyalgi, eller bota det helt. Däremot finns det mycket man kan göra för att behandla symptomen. Behandlingen beror på vilka symptom man har.

Kosten är viktigt för att förebygga fibromyalgisymptom. Organisk föda, som frukt & grönsaker, ökat intag av lågfettsprodukter, fiberrik föda och livsmedel med hög andel omega 3-fetter (finns t.ex. i fet fisk) är bra för dem som har fibromyalgi. Vissa läkare föreslår att man ska dra ner på livsmedel med högt natriuminnehåll och undvika tillsatser såsom mononatriumglutamat (MSG) och artificiella sötningsmedel för att lindra fibromyalgisymptomen. Nya studier indikerar att vegankost hjälper till att lindra symptom. Alternativa behandlingar, speciellt inom området homeopati, förespråkar tillskott av magnesium samt B12 och C-vitamin.

Andra behandlingar som kan lindra symptomen är massageterapi, värmeterapi och kalla omslag. I vissa fall kan man ordinera sjukgymnastik eller lätt träning. Hydro- eller vattenterapi kan också öka blodcirkulationen och minska muskelvärken.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.