Lagom oduktig – stundtals…

Ungefär lika mycket på båda sidor

” – Jag fick mejl, som du sänt kl 22.30. Är inte det att föregå med dåligt exempel? Du borde inte jobba så sent på kvällen!”

Kommentaren mötte mig efter ett relativt sent jobbpass. Den visar på hur lätt det är att tro att det ska vara på ett visst sätt. Till exempel att bra balans i livet handlar om att aldrig jobba på kvällar och helger. Jag gick i den fällan först, när jag var på väg att lämna total obalans. Jag trodde att det var en god sak att inte jobba på kvällar och helger. ”Jag ska minsann inte jobba en söndag”, kunde jag tänka. ”Det gör man inte när man har balans i livet.”

Det blev fel. Ibland blev jag stressad av mitt eget ”förbud”. Jag upptäckte att det går att bli för duktig på att inte vara duktig också. Att överdriva åt andra hållet.

Balans i livet är inte att skaffa sig nya måsten eller förbud. Vi skapar balans – och trygghet – genom att ge oss själva tillåtelse att göra på olika sätt. Att inte fastna i hur det till synes borde eller måste vara. Varken på ena eller andra hållet. Att inte jobba kvällar och helger är en god handling för balansen. Men att välja att jobba en helg eller ett antal kvällar är också en god handling när situationen så kräver. Ibland är det mer stressande att vara ledig än att jobba.

Balans i livet är som balans i vågskålen. Ungefär lika mycket på båda sidor. Utan att överdriva åt något håll. Med tillåtelse att det stundtals får bli övervikt på ömse sidor. Med medvetenhet om att ”stundtals” inte är flera år. Och med insikt om att det är vi själva som fyller på i våra vågskålar. Till syvende och sist är det faktiskt så och det gäller att bli medveten om det.

Idag är det söndag och solen skiner. Idag har jag ganska mycket att göra och väljer att jobba en del. Och jag väljer att vara ute i solen en del. Jag bestämmer en ro-tur efter lunch.

Rofyllda arbetshälsningar
/Anneli

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.