Måndag med en lugn stund för hjärnan…

Jag hoppas att du gett dig själv utrymme till några lugna stunder, eller i alla fall en lugn stund, i helgen. Det gör så gott! Inte bara för själen, utan bevisligen också för hjärnan. Hjärnan behöver lite lugn och vila i den brusande tid vi lever i. Vår tid är härlig och erbjuder mycket , men hjärnan kan lätt bli översvämmad. Inte ens vår fantastiska hjärna klarar hur mycket som helst. Det är rätt märkligt att vi tycks tro att det är så, i så stor utsträckning. Varför skulle hjärnan orka matas med, nya och gamla, intryck och vara igång jämnt och ständigt? Det gör den faktiskt inte, hur gärna vi än skulle vilja att det var så.

När vi tränar eller rör oss mycket på ett eller annat sätt, känner vi att kroppen blir trött. Mjölksyra, kramp, smärta eller något annat fysiskt fenomen hjälper oss att bli varse att vi närmar oss gränsen för vad vi orkar eller tål. En liten paus och så kan vi ofta köra på ett tag till. Men lite mindre för varje gång.

Det är på liknande sätt med hjärnan. Men signalerna om pausbehov är inte lika starka. Vi kanske blir trötta och får huvudvärk, eller spända i axlarna eller irriterade. Men vi KAN köra på ett tag till. Och gör det alltför ofta. Om vi istället skulle stanna upp och pausa lite får vi ny energi till hjärnan. Och orkar lite till efter pausen. Förvisso lite mindre för varje gång. Hjärnan och kroppen är rätt lika på många sätt.

Precis som vi kan träna upp musklerna kan vi träna upp hjärnans kapacitet att lösa problem, att tänka, att planera, att spegla andra, att hantera känslor m.m. Det gör vi inte genom att hela tiden sysselsätta hjärnan med något. Vi gör det inte heller genom att låta tankarna flyga fritt eller dagdrömma – det kostar nästan lika mycket energi för hjärnan som att lösa mattetal! Vi tränar upp hjärnans kapacitet genom att stanna upp och rikta vår uppmärksamhet – till uppmärksamheten. Det vill säga och medvetandegöra vad uppmärksamheten sysslar med. Då får vi de facto fler hjärnceller i pannloberna, vår moderna del av hjärnan som vi behöver idag när hoten inte längre handlar om att vilda bestar i skogen.

Hjärnpaus kan vi ta på många olika sätt. Här kommer ett tips. Följ länken till Kreativ Insikts underbara ”Lugna stunder”: http://www.kreativinsikt.se/vara-bildspel-i-151.aspx. Välj en paus, luta dig tillbaka och ladda hjärnkontoret en stund. Jag lovar, även kroppen och själen kommer att må gott!

Det går förstås utmärkt att välja att gå ut och beundra blåsipporna också! Det är en paus som heter duga.

Vill du lära mer om hjärnan och hur vi kan utveckla den? Håll utkik efter mina seminarier och utbildningar.

Önskar dig många lugna, laddande och utvecklande stunder
Anneli
www.agodman.se


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.