Om klimakteriet helt enkelt

Klimakteriet är ett ämne som jag trodde det skulle dröja många år innan jag skulle få fördjupa mig inom den stora djungel som klimakteriet faktiskt består av. Det är inte bara att mensen upphör det är så mycket mer som förändras både fysiskt och psykiskt, men framför allt förändrar det de inre, åtminstone gjorde det de för mig. Eftersom jag bara är 25 år så borde detta inte vara ett ämne som jag ens ska ha erfarenhet av, kunskap, självklart, men inte erfarenhet..

Men det blev jag redan erbjuden att göra då jag var ca 22, att försätta min kropp i falskt klimakterium. Det kan ju inte låta riktigt normalt i andras öron, varför man ens ska tänka tanken som så ung. Men på grund av en jätte vanlig men omtalad sjukdom som heter endometrios gör att jag får så svåra smärtor i äggstockar/leder, livmoder, ja det är egentligen hela magen som värker, och det är just vid mensen och vid ägglossningen värken är som värst pga. Endometriosen gör att cystor bildas och att det är inflammation i magen på olika delar. Man har även värk då man inte har mens, men den är lindrigare.

Så då jag fick min diagnos, att jag hade endometrios. Då hade jag kämpat i 9 år för att få veta orsaken till mina smärtor. Det var mycket att ta in eftersom det är en obotlig sjukdom, och det finns ingeting som tar bort värken till 100 % för alltid, och det påverkar även förmågan att få barn på naturlig väg. Så min hjärna var redan full av alla tankar som endometriosen skulle innebära, och då säger min gynekolog att han kan erbjuda mig en behandling som kan lindra mina smärtor. Min första reaktion var självklart ÄNTLIGEN, jag skulle få uppleva mindre smärta för första gången på många, många år. Så började han berätta vad det var för behandling han kunde erbjuda mig, då trodde jag att det var dolda kameran som skulle skämta med mig.

Han börjar med att berätta att det är en behandling i sprutform, att jag var 4:e vecka skulle få ge mig själv sprutor, och att min kropp då skulle hamna i klimakteriet och att ägglossningen och mensen skulle försvinna, och därav skulle värken minska. Men biverkningarna av detta var ju då självklart det klimakteriet ofta innebär för många, sömnproblem, minskad sexlust, värme svallningar, nerstämdhet, osv. Han hann inte ens berätta klart vad det skulle innebära innan jag tackade för mig och sa nej tack, jag nöjer mig med värk tabletter, för detta var inget alternativ som ens var tänkbart för mig då.

Jag försökte i nästan 3 år att vara helt obehandlad från hormoner, och försökte enbart med värktabletter, men det blev outhärdligt att ha konstant värk 4 veckor i månaden, och tabletterna blev till slut som sockerpiller, dem fungerade inte ens lite. Då kände jag att det är dags att söka upp någon specialist inom detta, för någon behandling måste ju finnas. Jag kände att jag var beredd på vad som helst, bara jag slapp denna värk åtminstone bara för någon minut..

Jag hittade endometroscentrum i Uppsala, och där hittade jag hem kändes det som. Där fanns det folk som lyssnade på mig och trodde på mig om mina problem. Endometrios är så vanligt att 1 av 10 kvinnor har det, men ändå vet knappt läkarna var det är på ungdomsmottagningarna, vårdcentralerna,  eller inte kvinnokliniken heller för den delen, tyvärr..

Och där blev jag erbjuden en behandling som skulle förändra mycket den kommande tiden, jag trodde att jag hade hittat mirakelmedicinen, innan jag testade den, då förstod jag vad jag gett mig in på..

Vilken slags behandling det blev, och hur den påverkade mig kommer i nästa krönika 🙂

Kramar // Jessica

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.