Positiva delar i klimakteriet

När jag först fick förfrågan om att skriva krönika hos Kvinnoliv, så pratade jag med den kvinna som hade skickat en förfrågan till mig. Och vi pratade då om olika saker som jag kunde skriva om i min krönika och just om hur det faktiskt kan vara något positivt med att vara i klimakteriet. Jag visste inte först hur jag skulle svara henne direkt, vadå någonting positivt med att vara i klimakteriet, det kan det väl inte finnas något. Så började hon berätta vad hon menade. Att när man hamnar i naturligt klimakterium så är man oftast i den åldern att barnen kanske redan flyttat hemifrån, man kanske har tappat sina intressen och si själv lite under livets gång just för att man bara rusar på, men när man kommer i denna period i livet så kan man då istället börja ta hand om sig själv och kunna ta upp intressena igen.

Och just det där fastande i mitt huvud och jag tänkte att det är ju inget som jag kan jämföra mig med, eftersom jag inte ens har barn så kan dem inte flyttat hemifrån, intressen och hobbies har varit svårt att skaffa pga värken jag har av endometriosen, det har blivit att det är den som styrt min dagar istället för tvärtom, att jag styrt dagarna och låtit värken hänga på. Då det var en lång resa innan jag fick min diagnos, jag hade då lidit av värken i 9 år, men då jag fick diagnosen så fick jag något att berarbeta, något att jobba efter. Men det tog mig nästan 3 år för att komma dit att förstå att det är jag som ska bestämma över mina dagar och framtid och inte min värk. Och just där kommer klimakteriet in. Det var inte lätt att acceptera att jag skulle vara i klimakteriet före jag var 25 år. Fast det är tillfälligt så har det varit otroligt påfrestande för mitt psykiska.

Men nu då jag accepterat att jag är i klimakteriet trots att jag bara är 25 år, så börjar allting bli så mycket lättare. Jag har haft x antal många vakna nätter där jag bara vridit ovh vänt på mig och inte kunnat sova, och då jag väl somnat så vaknar jag efter en stund av att jag antingen är kissnödig eller så är jag sjöblöt i svett, och det är inte att huden är fuktig utan att mitt hår och kropp känns som ny duschad, fast då ist i svett.. Men dessa vakna nätter har även medfört bra saker för jag har haft ordentligt med tid att tänka på vad jag just vill med mitt liv och stanna upp och inse att jag är otroligt tacksam för det jag har idag. Tidigare har jag bara kört på, och brytt mig om alla andra runt omkring mig, jag har ofta glömt bort mig själv. Men just nu så kan jag inte glömma bort mig själv hur mycket jag än vill för då fungerar jag inte. Det har varit en svår omställning att börja tänka på mig själv i första hand, att känna efter hur jag verkligen mår både fysiskt och psykiskt. Att faktiskt lyssna på min kropp, för det har gjort att jag fortfarande kan känna mig glad och pigg en dag då jag inte haft många minuters sömn under natten. Just för jag uppskattar allting runt omkring mig siället, och ser det som är positivt.

Att få egen tid som att lägga sig i ett bad, eller ta en lång promenad har aldrig varit så viktigt som det är nu för mig. För jag behöver verkligen vara ensam och samla energi och ta hand om mig. Och det var just klimakteriet som fick in mig på denna banan, för jag kunde inte köra på som tidigare eftersom jag haft och har väldigt mycket besvär av klimakteriet. men det är något som jag idag kan se positivt på, fast det fortfarande är tufft vissa dagar.

Men något som jag inte kan förstå med dessa värme vallningar är att ofta när jag får dessa värme attacker på dagarna så blir jag jätte svettig på just överläppen, under näsan precis. Och jag har aldrig tidigare svettats just så att jag blir blöt av svett, utan jag har alltid bara blivit varm i huden, men nu blir det så det är helt blött på just överläppen och i pannan. Är det någon som känner igen sig i det?

Har ni några positiva grejer med att just vara i klimakteriet? För man hör ju oftast bara det negativa runt det, så vore kul att höra om någon har något bra om just det att dela med sig om. Skriv gärna och berätta.

Kramar Och God Jul till er alla


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.