”positiva” hjärnceller!

Idag har jag låtit min hjärna skapa nya ”positiva” hjärnceller! (Jag tar mig friheten att kalla neuroner i pannloben så). I flerdubblel bemärkelse. Jag har idkat städglädje (att vårda mitt hem ger mig glädje, glädje ger näring åt hjärnan). Jag har varit medveten och närvarande under en promenad i det vackra, soliga vinterlandskapet med min älskade man i livet (medvetnehet bygger ut hjärnan) cyklat på min motionscykel (det finns bevis på att motion ökar aktiviteten i pannloben), lyssnat på musik (mer bränsle för hjärnan) som drog igång roliga minnen (finfint byggmaterial). Visst är det fantastiskt! Och inte känner jag mig det minsta stressad över att sätta mig här och skriva trots att jag ska duscha, göra mig iordning och åka på vinprovning inom kort. DET kanske är en fara med att dämpa aktiviteten i amygdala (det har jag nämligen gjort när jag tränade, lyssnade på musik och tänkte på något roligt) som är högaktiv i rädsla och stress (som egentligen ÄR just rädsla). Det kan ju finnas en fara i att bli FÖR optimistisk över tiden. Jag tar den risken!

Allt detta handlar om neuroscience och att leda sig själv utifrån hur hjärnan fungerar. Det är fantastiskt att det äntligen går att förklara, rent vetenskapligt, det som många av oss upplevt intuitivt så länge. Hur det hänger ihop med stress, kropp, tankar och vad som hjälper och inte. Det banar väg för så mycket som kan hjälpa många: mer medvetenhet över nuläget och de val vi gör hela tiden, insikt i att hjärnan är en fantastisk tolkare och historieberättare som dessvärre missar verkligheten ibland, riktigt effektiv stresshantering, mycket bra hjälpmedel för nedstämda, mindfulness i vården, neuorledarskap som får upp BÅDE produktiviteten och välmåendet på arbetsplatser. Vilket i sig skapar positiva spiraler som bidrar till ännu mer produktivitet och välmående…

Vi lever i en fantastisk tid! Är du med på tåget? Det är aldrig för sent att hoppa på! Vill du får tips om hur är du välkommen att ta kontakt.

Välj dina tankar ikväll. Men lika lite som du kan springa en maraton efter en löpträning kan du plötsligt tänka glada tankar om du brukar tänka mer ledsna eller oroliga tankar. Prova EN glad tanke. Välj ett glatt TV-program. Leta efter glada miner i TV-rutan eller runt omkring dig. Minns EN rolig händelse. Så börjar vi bygga mer aktivitet i den moderna delen av hjärnan (pannloben)som behövs mer i den värld vi lever idag.

Det jag tänkte på nyss uppstod ur minnet till låten Sweet Home Alabama, som kom i lurarna när jag tränade. Den låten sjöng jag på scen på Glädjehuset i Stockholm när jag fyllde 25 (jisses, det är längesedan…). Kära, galna kompisar gav mig i uppgift att bland annat sjunga på scen men kvällens band och jag fixade det. När jag satt där på träningscykeln kände jag exakt hur det kändes när bandet (som jag pratat med innan) ropade upp ”Diket” (som jag kallades) på scen och jag formligen bars fram på publikhavets händer. Vilket minne! (Tack Dixie, Anna-Lena, Annelie och alla ni andra som var med och gjorde den kvällen så rolig och minnesvärd!).

Nu är det upp till dig. Vad ska du göra ikväll? Jag ska njuta goda vänner och goda viner.
/Anneli

www.agodman.se
www.damernascoachingbyra.se


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.