Finns det något positivt med klimakteriet?

Finns det något positivt med klimakteriet?

Alla kvinnor kommer in i klimakteriet oavsett var på jorden de befinner sig. I vissa länder sker det så tidigt som i 40-årsåldern och här i Sverige är medelåldern 51 år. I väst förknippar man ofta klimakteriet som en jobbig period med sömnsvårigheter, svettningar, torra slemhinnor osv.

Finns det då något positivt med klimakteriet? Svaret är ett självklart JA om man låter kvinnor i andra kulturer svara på frågan:

Ökad sexlust i Botswana

Tro det eller ej, men i Botswana ser kvinnorna faktiskt fram emot klimakteriet, vilket likställs med frihet. Man slipper oroa sig över mensen och de kostnader den medför. Dessutom behöver man inte tänka på att bli gravid igen. Det är kanske just denna positiva syn som gör att det är ovanligt med klimakteriebesvär i Botswana. Däremot rapporterar flera kvinnor att de får ökad sexlust. Så visst finns det symtom.

Mayaindianer i klimakteriet har högre status

På Yucatanhalvön brottas inte Mayaindianerna med klimakteriebesvär, utan där är den nya livsfasen en viktig period i varje kvinnas liv. Det är då som kvinnans spirituella egenskaper når sin höjdpunkt vilket medför att man får högre status i samhället.

Den andra våren i Japan

I Asien kallas klimakteriet för den ”andra våren” och i de flesta fall ser man vördnadsfullt på kvinnans åldrande.  I Japan har man alltjämt en stor respekt för äldre människor i motsats till oss i väst där vi allt som ofta fokuserar på ungdomlig skönhet. Det är också intressant att kvinnor i asiatiska länder inte besväras av klimakteriet i samma grad som vi gör. Till viss del beror det på annorlunda värderingar och förväntningar men också på skillnader i kost och livsstil.

Så vad kan vi i väst lära oss av kvinnor i Botswana, på Yucatanhalvön och i Japan? Kanske är det så att klimakteriet blir precis det du gör det till. Det behöver inte vara så besvärligt och det finns mycket som du själv kan göra för att höja din livskvalitet. Ät bättre och motionera mer och försök att trivas med livet i allmänhet. Dessutom finns det naturliga och effektiva kosttillskott som lindrar dina klimakteriebesvär.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte.